Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Najveći kanjon na svetu zarobljen ispod leda Antarktika

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Antarktik nije oduvek bio ledena pustinja. Pre 100 miliona godina, ovaj kontinent bio je ispunjen bujnom vegetacijom, gustim prašumama i neverovatnim pejzažima, smatraju naučnici.

Izvor: Foto: Profimedia

Ipak, oni su danas prekriveni debelim slojem leda. Već decenijama naučnici pokušavaju da otkriju kakvo je tlo skriveno ispod leda, a tim geologa pronašao je kanjon koji može biti i duplo veći od onog u Koloradu, piše Newsweek.

Jeste li znalida se u Velikom kanjonu Kolorada nalazi selo?

Na istočnom Antarktiku nalaze se dve neistražene oblasti poznate pod nazivima Zemlja princeze Elizabete i basen Rikaveri. U ovim "polovima neznanja", kako ih nazivaju naučnici, sada se sprovode istraživanja sa ciljem mapiranja reljefa i predviđanja ponašanja južnog kontinenta u slučaju ozbiljnijeg topljenja leda.

Kako na oblik ledenog pokrivača utiče tlo na kojem leži, naučnici su uz pomoć satelita i radara uspeli da zabeleže određene "karakteristike" koje ukazuju na postojanje džinovskog kanjona.

Pročitajte:Ispod reke na Tibetu otkriven drevni kanjon

Kanjon je, pretpostavlja se, dugačak oko 1.000 kilometara i do kilometar dubok. Ukoliko su procene tačne, onda je to najveći kanjon na svetu.

Postojanje ovog kanjona ojačalo bi tezu o džinovskom jezeru za koje naučnici veruju da se krije ispod leda.

Najnovije

Priroda

Nauka