Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koje ulice u Beogradu su najzagađenije?

Beograd je ovih dana među najzagađenijim gradovima Evrope, a glavni razlog su automobili, kotlarnice i individualna ložišta. Međutim, nisu sve tačke u prestonici jednako zagađene.

  Izvor: Foto: Profimedia

Osmog januara, Beograd je bio najzagađeniji grad na Balkanu prema podacima sajta Aquicn.org, a na prvom mestu su se našli Zeleno brdo, Novi Beograd i Dorćol. To, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, ima logike, budući da je najveće zagađenje u onim delovima grada koji imaju najviše automobila ili kotlarnica.

Otkrijte:Najzagađeniji gradovi na svetu

"Najveća zagađenja vazduha u Beogradu se registruju na mernim mestima u blizini velikih saobraćajnica, a u zimskom periodu, i u područjima gde je veliki broj kotlarnica i individualnih ložišta", objašnjava doktorka Vesna Slepčević, specijalista higijene iz Zavoda.

Činjenice o zagađenju životne sredine koje vas neće ostaviti ravnodušnim

Ulice poput Bulevara despota Stefana, Kneza Miloša i Jurija Gagarina su, ističu iz Zavoda, među najzagađenijima upravo zbog tog razloga, a posebno je rizično ovo doba godine zbog temperaturne inverzije, koja onemogućava vertikalno kretanje vazduha sa zagađujućim materijama u više slojeve atmosfere, što uslovljava da zagađivači ostaju "zarobljeni" u vazduhu u najnižem sloju atmosfere. Situacija se poboljšava kada je vetrovito vreme.

Zagađenje vazduha: 6 država koje emituju najviše ugljen-dioksida

Najugroženije su ulice u samom srcu Beograda, kao i Zemun, koji već dugo beleži i dvostruko veće vrednosti azot dioksida u odnosu na gornju granicu. Prema podacima iz publikacije Zavoda za informatiku i statistiku, najveći problem sa čađu imaju žitelji Bulevara despota Stefana, gde koncentracija prelazi graničnu vrednost za gotovo sedam odsto. Ova ulica prednjači i kada je u pitanju azot-dioksid (18,6 odsto preko granične vrednosti), kojeg u vazduhu ima čak više nego na Beogradskoj autobuskoj stanici!

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Brojevi jasno pokazuju da nam je emisija ugljen-monoksida veliki problem, te postoji samo jedno mesto u gradu na kojem koncentracija ovog gasa ne prevazilazi gornju vrednost, a to je Novi Beograd, tačnije deo oko Piramide. Najzagađeniji ugljen-monoksidom su žitelji dela oko doma Narodne skupštine, zatim Cvijićeve i Nušićeve ulice.

Pogledajte: Maštovit vid protesta protiv zagađenja prirode

Najmanje zagađena su, s druge strane, mesta koja se nalaze na uzvišenju, pa su tako Banovo Brdo, Dedinje i Košutnjak među najboljim mestima za život.

Najzagađeniji delovi grada su:

Čađ - Bulevar despota Stefana, Beogradska autobuska stanica, Miloša Pocerca, KBC "Dragiše Mišovića"

Ugljen-monoksid - Dom Narodne Skupštine, Cvijićeva, Terazijski tunel, London, Mostar

Azot-dioksid - Zemun, London, Cvijićeva, Zeleni venac, Železnička stanica, Mostar

Benzo(a)piren - Lazarevac, Bulevar oslobođeja, Avijatičarski trg, Bojanska

Izvor: 24 sata

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka