Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

„Mesečevo selo“: Do 2030. biće izgrađena prva baza na Mesecu

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Johan Ditrih Verner, direktor Evropske svemirske agencije, istakao je da će pomoću mašina za 3D štampanje uskoro biti napravljena baza na Zemljinom prirodnom satelitu.

Izvor: Foto: Profimedia

Konferencija na kojoj je govoreno o projektu i koja je okupila oko 200 naučnika i stručnjaka iz celog sveta održana je prošlog meseca u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nordvejku u Holandiji.

Keti Laurini iz NASA-e navodi da bi nova baza mogla da predstavlja odličnu polaznu tačku za astronaute koji će učestvovati u misiji vezanoj za Mars.

Šetnja Mesecom:12 hiljada fotografija svemirske avanture

“Pravo je vreme da počnemo da radimo na mogućnostima zahvaljujući kojima će Evropa ispuniti svoje ciljeve u vezi sa istraživanjem svemira”, rekla je Laurini.

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mesecu pomoću 3D štampača ispitala 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao da bude ugrađen u kupole kako bi štito astronaute od radijacije u svemiru. Selo bi se nalazilo na onoj strani Meseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Saznajte kako je moguće da Mesec sija

Realizaciju ovog projekta dodatno je podstakao pronalazak vode u tečnom obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje vanzemaljskog oblika živora na Crvenoj planeti, piše news.com.au.

Izvor: B92

Najnovije

Priroda

Nauka