Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eci još uvek pomaže nauci: Stomak Ledenog čoveka otriva tajne drevnih migracija

Istraživanje bakterija pronađenih kod čoveka koji je živeo pre više od pet hiljada godina pomoglo je naučnicima da utvrde okvirno vreme početka migracionih talasa iz Afrike.

  Izvor: Rekonstrukcija Ecijevog lica Foto: Profimedia

Nedavna DNK analiza, sprovedena u okviru istraživanja sadržaja Ecijevog stomaka, otkrila je soj bakterija koji nije primećen kod modernog čoveka.

Pročitajte:Poznata devetnaestorica Ecijevih rođaka koji žive danas

Reč je o bakteriji Helicobacter pylori, koja je gotovo svuda oko nas i koja izaziva određene oblike stomačnih čireva i kancera. Kako je objavljeno u naučnom časopisu Science, drevni soj ove bakterije koji je pronađen kod Ecija – inače, najstariji ikada otkriven – pokazuje da je Ledeni čovek živeo pre talasa migracija koji su utvrdili današnjui sliku stomačnih mikroba Evropljana.

„On je najpoznatiji i najtemeljnije analizirani pacijent ikada“, rekao je vođa tima koji je sproveo ovo istraživanje Frenk Majksner s Instituta za mumije u Bolzanu.

Pogledajte kako su izgledali poslednji sati Ecijevog života

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Eci u Bolzanu Foto: Profimedia

Helicobacter pylori javljala se kod gotovo pedeset odsto ljudske populacije do nedavnog napretka u ljudskoj higijeni i smatra se jednim od najupornijih pratilaca čoveka.

Štaviše, genetska porodična stabla ove bakterije pokazuju da je ona pratila savremenog čoveka na putu iz Afrike pre više od 100.000 godina. Njeni današnji sojevi pokazuju da je postojalo makar šest drevnih grana na porodičnom stablu Helicobacter pylori, a zanimljivo je da Evropljani uglavnom imaju soj koji predstavlja mešavinu AE1 i AE2, a još uvek je misteerija kako su se oni pomešali.

Otkrijte:Kada imate "osećaj u stomaku" ili kako bakterije manipulišu vašim mozgom

Drevni stanovnici Starog kontinenta imali su soj AE1 (koji je u centralnoj Aziji evoluirao i kasnije postao najčešći soj u južnoj Aziji), a soj AE2 došao je u Evropu iz severnoistočne Afrike. Kod Ecija je pronađena Helicobacter pylori koja je u velikoj meri imala azijski soj, s manjim delom afričkog. To bi moglo da znači da se veliki priliv stanovnika severnoistočne Afrike u Evropu dogodio nakon Ecijeve smrti. Međutim, činjenica da je ipak reč o mešavini sojeva pokazuje – ako se u obzir uzmu i drugi arheološki i genetski nalazi – da je Evropa pre oko pet hiljada godina bila užurbano i složeno središte ljudskih migracija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka