Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Učenje se može poboljšati zahvaljujući samo jednom receptoru

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Naučnici su otkrili nove tajne našeg uma i nove načine za poboljšanje pamćenja.

Izvor: Foto: Profimedia

Učimo iz iskustva – zvuči kao banalna fraza, ali se neurolozi slažu s tim. Naše interakcije s onim što nas okružuje jačaju i slabe veze između naših neurona – to je proces koji stručnjaci smatraju ćelijskim mehanizmom učenja.

Novo istraživanje pokazalo je da je moguće podstaći bolju signalizaciju na određenom receptoru u mozgu jednim molekulom, a da taj podsticaj deluje pozitivno na ćelijske promene i poboljšavaučenje kod ljudi. Ovo otkriće moglo bi dovesti do novih tretmana za osobe s poremećajima povezanim s poteškoćama u učenju, kao što su Alchajmerova bolest i shizofrenija.

Tajna pamćenja: Zašto ne možemo da zaboravimo bolne uspomene?

Kroz decenije istraživanja o tome kako se sinapse ponašaju i menjaju u mozgu životinja, naučnici su otkrili da receptor zvan N-metil-d-aspartat (NMDAR) igra ključnu ulogu u jačanju sinapsi tokom učenja. Spojevi koji pojačavaju signalizaciju ovog receptora mogu proizvesti pozitivne promene na sinapsama i time pomoći životinjama da nauče nove zadatke.

Robert F. Asarnov (UCLA) i njegove kolege htele su da saznaju hoće li jedan takav spoj – D-cikloserin – delovati slično i kod ljudi. Ali neurolozi mere promene u sinapsama kod životinja tako što im zabiju elektrode u moždano tkivo kako bi pratili električne signale.

Očito, to ne bismo uradili čoveku, kaže Asarnov.

Pročitajte:Stezanje desne šake poboljšava pamćenje?

Njegov tim iskoristio je elektroencefalografiju (EEG) kako bi popratio električnu aktivnost preko elektroda priključenih na glavu ispitanika. Tim je pratio električnu aktivnost mozga dok su ispitanici na ekranu gledali određeni uzorak koji je bljeskao na ekranu visokom frekvencijom nekoliko minuta. Ispitanicima se zabeležila maksimalna EEG aktivnost u vizuelnom korteksu, kad su kasnije ponovno videli isti uzorak.

Ovo je bio pokazatelj da su neuroni uspostavili i ojačali međusobnu vezu tako što su ojačali svoje sinapse. Ispitanici kojima je data jedna jedina doza D-cikloserina pokazali su veći maksimum aktivnosti u EEG-u od ispitanika koji nisu primili dozu, što je znak da je D-cikloserin podstakao jačanje veza između neurona.

Ovaj spoj takođe je doveo do boljieg učinka na dva dodatna testa zasnovana na učenju iz iskustva.

Pogledajte: Psiholozi otkrili sjajan trik za poboljšanje memorije (VIDEO)

"Rezultati su uzbudljivi", kaže Stefan G. Hofman s Univerziteta u Bostonu.

"Ovo je prvi dokaz da D-cikloserin može pojačati oblike kognicije bitne za neke psihijatrijske poremećaje", dodao je Hofman.

Izvor: Znanost

Najnovije

Priroda

Nauka