Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Na osnovu Van Gogovog DNK napravljena replika njegovog odsečenog uha

Autor Kristina Milošev
Autor Kristina Milošev

Jedan od najvažnijih događaja u životu čuvenog slikara podstakao je naučnike i umetnike da naprave zanimljiv muzejski eksponat.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ljubitelji umetnosti i posetioci muzeja Ronald Feldman Fine Arts u Njujorku imaju priliku da vide kako je izgledalo odsečeno uho slavnog umetnika, zahvaljujući stručnoj rekonstrukciji na osnovu Van Gogovog DNK.

Misterija Van Gogove povrede:Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Ova postavka zamisao je konceptualne umetnice i naučnice Dimut Štrebe, koja se udružila s timom naučnika MIT-a i drugih univerziteta kako bi napravili repliku Van Gogovog uha. Koristeći DNK čiji je uzorak dobijen iz markice koju je polizao umetnik kao i iz uzoraka ćelija koje su prikupljene od njegovog pranećaka, Štrebe je došla do materijala za pravljenje veštačkog uha.

Kako prenosi Smitsonijan, Štrebeova je objasnila da posetioci ovog muzeja mogu da govore u ovo uho: ulaz zvuka povezan je s procesorom računara, koji koristi softverski program za generisanje simulacija nervnih impulsa iz zvučnog signala u realnom vremenu. Oni oponašaju zvuke snimljene iz elektrode koja je umetnuta u slušni nerv.

Pogledajte: Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"? (VIDEO)

Priča o tome kako je Vinsent van Gog ostao bez uha ostala je narazjašnjena do danas. Dugo se verovalo da je slikar sam sebi u trenucima nervnog rastrojstva odsekao uho, ali ne tvrde svi stručnjaci da je to bio slučaj.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka