Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterije okeana: Da li ovako zvuče zaljubljeni grbavi kitovi?

Naučnici su u blizini havajskog ostrva Maui zabeležili zanimljive zvukove tokom susreta mužjaka i ženke kita – prvi put na frekvenciji nižoj i od 40Hz!

  Izvor: Foto: Profimedia

Najnovije otkriće u vezi s ovom vrstom toliko je neobično da stručnjaci još uvek nisu sigurni kakvu ulogu taj zvuk ima u komunikaciji grbavih kitova. Jedno je sigurno – ono što su zabeležili u blizini Mauija nimalo ne podseća na snimke sa čuvenog albuma „Pesme grbavog kita“ iz 1970. godine.

Naime, ovi zvuci su tako niske frekvencije da podsećaju na „slušanje otkucaja srca stetoskopom“, objašnjava Džim Darling, biolog Fonda za kitove na Mauiju.

Pročitajte: Jesu li kitovi ikada progutali nekoga živog?

Darling je u novembru 2015. u časopisu Journal of the Acoustical Society of America objavio studiju o ovom fenomenu. Istraživanje u kojem je učestvovao delimično je finansirao Komitet za istraživanja Društva National Geographic.

Neobičan zvuk snimljen je na mestu na kome se svake zime čak do 10.000 grbavih kitova okuplja zbog parenja i donošenja mladih na svet. Obično mužjaci ispuštaju zvuk na frekvenciji između 80 i 4.000 Hz, ali nedavno zabeležen snimak prikazuje emitovanje zvuka frekvencijom nižom od 40 Hz.

„Toliko smo navikli na određenu vrstu zvuka grbavih kitova da je ovo van tog opsega“, istakao je Darling.

Životinje još veruju ljudima: Kit „zatražio pomoć“ od ribara (VIDEO)

U ovom trenutku, stručnjaci još uvek ne mogu da procene kakvu bi tačno ulogu u komunikaciji ove vrste mogao imati ovakav zvuk, ali ih je činjenica da je on emitovan u susretu pripadnika različitih polova navela na pomisao da bi on mogao biti povezan s parenjem. Uz to, istraživači još nisu sigurni potiče li taj zvuk od mužjaka ili od ženke. Ukoliko je reč o ženki, ovo bi moglo biti veoma važno saznanje za dalje istraživanje grbavih kitova.

„Još uvek ne znamo kakva je funkcija pesme kitova – je li ona upućena ženkama ili drugim mužjacima – a niko još nije definitivno pripisao neki određeni zvuk ženkama“, napomenula je Alison Stimpert, ekolog kalifornijske Pomorske laboratorije u Mos Landingu.

Ova teorija povlači dodatna pitanja. Ukoliko ženki pripišemo ovu „pesmu“, ne možemo da se ne zapitamo koriste li je one da privuku ili da oteraju od sebe mužjaka, objašnjavaju istraživači.

Pročitajte: „Najusamljenije biće na svetu” možda to ipak nije

Stručnjaci ističu da je najbolje uživati u ovom snimku pomoću slušalica

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka