Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neurolozi posmatranjem mozga otkrili čulna iskustva muve

Naučnici Univerziteta „Nortvestern“ pronašli su način da „pročitaju misli“ muve detekcijom „komunikacije“ neurona u mozgu ovog insekta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su uspeli da ustanove koja je sve čulna iskustva muva doživela u toku prethodnih sat vremena jednostavnim posmatranjem njenog mozga, piše Independent.

Možemo li da čitamo tuđe misli?

Koristeći fluorescentne molekule, naučnici su obeležili neurone u mozgu muve, što im je omogućilo da ustanove koje su sinapse bile aktivne tokom senzornog iskustva insekta.

Pogledajte kako bogomoljka proždire živu muvu (VIDEO)

Tri različito obojena signalna sistema ugrađena su u različite spojeve u mozgu, povezane sa čulom vida, mirisa i centra za regulaciju telesne toplote.

Molekuli su podeljeni na dva dela. Jedna polovina ugrađena je u deo neurona zadužen za davanje informacija, dok je druga ugrađena u deo neurona zadužen za primanje informacije. Kada bi neuroni počeli da sprovode određenu poruku, na primer da se muva nalazi u okruženju sa niskom temperaturom, ove dve polovine molekula bi se zbližile i “upalile”.

One bi sijale satima nakon što bi poruka bila poslata, tako da su naučnici mogli upotrebom jednostavnijih modela običnih mikroskopa da utvrde da li je muva bila u hladnom ili toplom okruženju, da li je pomirisala bananu ili jasmin...

Pročitajte: Zašto je tako teško uloviti muvu?

“Nova tehnika omogućava nam sticanje boljeg uvida u to koje su sve sinapse uključene u komunikaciju vezanu za određna čulna iskustva ili određene obrasce ponašanja”, izjavio je Marko Galio, vodeći autor studije.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka