Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Zagonetna Ravnica ćupova: Zavirite u najzanimljiviju tajnu Laosa

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Konačno imamo priliku da bolje upoznamo čuveni megalitski spomenik čijem je delu zabranjen pristup zbog kasetnih bombi.

 Izvor: Foto: Profimedia

Na severoistoku Laosa nalazi se jedan od najmisterioznijih arheoloških lokaliteta na svetu – Ravnica ćupova, polje hiljada kamenih ćupova staro oko dve hiljade godina.

Otkrijte: Najpoznatiji kamenovi i stene na svetu

Između 1964. i 1973. godine, tokom građanskog rata u Laosu, američka vojska je bombardovala ovu teritoriju, u okviru pomoći kraljevskoj vladi, koja se borila protiv komunističke gerilske organizacije Patet Lao. Tada je bačen veliki broj kasetnih bombi, a po nekim procenama čak 80 miliona bombi nije eksplodiralo, te su postale svojevrsne nagazne mine. Deo tih bombi završio je upravo na Ravnici ćupova, a danas, četrdesetak godina kasnije, vlada Laosa i Unesko vredno rade na uklanjanju bombi. Ipak, reč je o veoma sporom procesu, pa je deo ovog poznatog lokaliteta zatvoren iz bezbednosnih razloga.

Pogledajte: Sablasna tišina drevnih kamenih divova

Srećom, iako stručnjaci još uvek nisu u prilici da detaljnije istraže Ravnicu ćupova, nedavno se na internetu pojavio snimak nastao zahvaljujući dronu, koji nam otkriva kako izgleda ovaj spomenik.

Konačno imamo priliku da bolje upoznamo čuveni megalitski spomenik čijem je delu zabranjen pristup zbog kasetnih bombi.
Izvor: YouTube

Po lokalnoj legendi, na ovoj teritoriji su nekad živeli džinovi, kojiima je vladao kralj Kun Čeung. Ovaj vladar je, po priči, napravio ćupove kako bi se u njima pripremale i čuvale velike količine alkohola, piva ili vina od pirinča, u čast svojoj pobedi nad neprijateljima u ratu.

Jeste li čuliza kamenje koje raste?

Vremenom je nastajalo sve više legendi, pa ova o divovima nije ostala jedini mit o Ravnici ćupova. Neki izvori navode da su ćupovi napravljeni zbog čuvanja vode monsunskih kiša, kao i da oni nisu u potpunosti napravljeni od kamena već od mešavine gline, peska, šećera i delova tela životinja.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka