Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su psi spasli australijske male pingvine od istrebljenja?

Na ostrvcu u blizini obale grada Varnambula u državi Viktorija živi mala populacija malih pingvina koja opstaje samo zahvaljujući psima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, kada su lisice na ostrvu Midl otkrile da u njihovoj blizini žive pingvini, one su često napadale ovu populaciju, čiji je najbliži srodnik patuljasti pingvin.

Nekada su na ovoj obali živele stotine primeraka ove endemske vrste, ali je njihov broj naglo opao zbog česti nasrtaja lisica.

„Od toga da smo imali osamsto pingvina, došli smo do samo četiri“, rekao je Piter Abot iz Udruženja za zaštitu pingvina.

Pročitajte: Pingvin Jing Jing svake godine prelazi hiljade kilometara zbog jednog čoveka

U  najvećem napadu do sada dogodilo se da čak 360 ptica strada za samo dve noći.

Shodno tome, kako se populacija pingvina smanjivala, tako je broj lisica, koje gotovo da više nisu morale da brinu o hrani, bivao sve veći.

Srećom, Alan Marš se dosetio kako bi mogao da zaštiti male pingvine – poslao je Maremano Abruceškog pastirskog psa da obrani ove ptice. Gradsko veće odlučilo je da proba interesantan metod koji je predložio i dao psima rok od četiri sedmice da pomognu malim pingvinima.  Godinama kasnije – zahvaljujući tome koliko su se psi pokazali korisnima – ovaj eksperiment i dalje traje.

Jeste li znalida su pravi pingvini izumrli u XIX veku?

Populacija malih pingvina je tako porasla na oko dve stotine primeraka, a ostrvom Midl danas „patroliraju“ dva psa – Eudi i Tula, nazvani podelom latinskog naziva za malog pingvina Eudyptula.

Lisice se sve više klone ovih ptica i njihovih krznenih zaštitnika, a čak i kada ne čuju njihov lavež, osećaju miris pasa i ne usuđuju se da priđu pingvinima...

Na ostrvcu u blizini obale grada Varnambula u državi Viktorija živi mala populacija malih pingvina koja opstaje samo zahvaljujući psima.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka