Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amazonsko pleme Kajapo: „Video je naš luk. To je naše oružje“

Ovaj brazilski urođenički narod godinama se bori da sačuva svoju zemlju i tradiciju, a u tome im sada pomaže i moderna tehnologija.

 Izvor: Foto: Profimedia

Iako bi nekima pripadnici plemena Kajapo mogli izgledati neobično s kamerama u rukama, oni njima odlično rukuju i koriste ih za i te kako uzvišen cilj – borbu za prirodu i očuvanje svoje jedinstvene kulture.

Već godinama, ovo amazonsko pleme aktivno se bori protiv svih pretnji po njihov način života, a na spisak strategija koje za to koristi sada možemo dodati i modernu tehnologiju – pripadnici plemena Kajapo postali su „video ratnici“. Naoružavaju se kamerama kako bi zabeležili svoju borbu i skrenuli pažnju sveta na nju.

Pročitajte: Hrabro pleme Kajapo

Kijabete Metuktire je jedan od ovakvih „ratnika“. On često koristi tehnologiju ne bi li odbranio svoju zajednicu, a do sad je snimio više od šezdeset kratkih filmova.

„Ne želimo da ovde dolaze stranci, snimaju nas i nikad nam ne daju fotografije“, objasnio je Metuktire za National Geographic. „Kada sam počeo da radim, snimao sam filmove o plesu, zabavama, događajima. Kada sam se vratio u selo i prebacio snimke, svi su želeli da ih vide. Svima su se dopali filmovi.“

Metuktire i njegovo pleme nisu se zadržavali samo na predstavi svoje svakodnevnice, već su odlučili da iskoriste tehnologiju ne bi li ukazali na svoju borbu i istakli zbog čega Brazil treba da neguje deo zemlje u kojem oni žive.

Pogledajte: Kako prašina iz Sahare dospeva do Brazila? (VIDEO)

„Ako unište naše okruženje, to će veoma otežati život nama, našoj deci, našim unucima“, ističe jedan član plemena. „Za to se borimo – da nas poštuju kao Brazilce i kao Indijance.“

Metuktire i njegove komšije objašnjavaju da je veoma važno da postoje ovakvi snimci kako bi konačno došlo do reakcije.

„Kada je nešto zapisano, ponekad nečemu vredi,a ponekad nije ništa više od laži. Kamera i GPS tehnologija dokumentuju gde se nešto dogodilo i ovo znanje će nas naoružati“, kaže Metuktire.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka