Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN: 33 odsto zemljišta je trenutno ugroženo, glad preti milionima

Situacija sa svetskim zemljištem se pogoršava, a dalji gubitak produktivnog zemljišta bi ozbiljno ugrozio proizvodnju hrane, zaključak je UN-a.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svetsko zemljište ubrzano propada zbog erozije, manjka hranljivih materija, smanjenja organskog ugljenika u tlu i drugih pretnji, a to se može preokrenuti ako države preuzmu vodeću ulogu u promovisanju održivih praksi upravljanja zemljištem i korišćenja odgovarajućih tehnologija, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi Newsweek pisanje Tanjuga.

Zagađenje vazduha: 6 država koje emituju najviše ugljen-dioksida

"Dozvolite nam da promovišemo održivo upravljanje zemljištem", izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, povodom izveštaja FAO.

Author: Paul Mayall Copyright: Paul Mayall Description: Land Poison Sign, County Kerry Ireland Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2010:07:26 18:58:28
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Zemljište je od ključnog značaja za proizvodnju hranljivih useva, a kao glavno skladište ugljenika, zemljište pomaže regulisanju emisije ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte, zbog čega je od ključnog značaja za regulisanje klimatskih promena, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu.

Situacija sa svetskim zemljištem se, prema ovom izveštaju, pre pogoršava nego što se poboljšava, budući da je 33 odsto zemljišta trenutno ugroženo zbog erozije, hemiskog zagađenja, salinizacije itd.

Pogledajte:Najzagađeniji gradovi na svetu

"Dalji gubitak produktivnog zemljišta bi ozbiljno ugrozio proizvodnju hrane, povećao volatilnost u cenama namirnica, i potencijalno gurnuo milione ljude u glad i siromaštvo.

Međutim, izveštaj takođe nudi dokaz da gubitak zemljišnih resursa i funkcija može biti izbegnut", izjavio je generalni direktor FAO, Hose Grasijano de Silva. Izveštaj FAO, pod nazivom "Status zemljišnih resursa u svetu", rezultat je rada oko 200 stručnjaka iz 60 zemalja sveta, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka