Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najzanimljivijih vrsta koje su otkrivene 2015. godine

Jeste li čuli za ribicu koja mami ženku stvaranjem umetničkih dela ili za mamu osu koja koristi tela mrtvih mrava da otera predatore od svog gnezda?

  Izvor: Foto: Profimedia

“Poslednja ogromna neistražena granica na Zemlji je biosfera. Tek smp započeli istraživanje zapaljujućeg porekla, istorije i raznolikosti života”, istakao je doktor Kventin Viler s Univerziteta za zaštitu okoline i šumarstvo. 

Ovih deset vrsta je samo podsetnik na sve zaboravljene životinje koje su nekad hodale našom planetom ili koje se i dalje nalaze među nama. 

Anzu - pernati dinosaurus

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Ova jedinstvena životinja je živela u Severnoj Americi tokom perioda Tiranosaurusa. Bila je visoka oko pet metara, a duga čak i do 10. Imala je kratku njušku i kao kokoška je sedela na svojim jajima dok se ne izlegu. Hranila se biljkama, malim životinjama i jajima. Njeni ostaci otkriveni su u Južnoj i Severnoj Dakoti. 

Saznajte i: „Najusamljenije biće na svetu” možda to ipak nije

Balanophora coralliformis

Uprkos činjenici da je tek nedavno otkrivena, ova vrsta je pred izumiranjem. Manje od 50 primeraka ove biljke se nalazi na Filipinima i, uprkos tome što izgleda kao koral, raste isključivo na kopnu. Kao i druge parazitske biljke, ona nije u stanju da vrši fotosintezu i svoje hranljive materije uzima iz drugih organizama. 

Zvezdani pauk 

Ovaj živahni zglavkar je priparnik roda Cebrennus primenjuje veoma uspešnu taktiku kako bi izbegao opasnost. Naime, on izvodi zauzima položaj za iznenadni napad lukavim manevrom koji lako zbuni protivnika. Kada se neprijatelj zbuni i uplaši, ovaj pauk može brzo da pobegne od opasnosti. 

Pogledajte i: Otkrivena nova vrsta džinovske kornjače

Čudan par 

Dendrogramma enigmatica i njen saputnik D. Discoids su neobične životinje za koje istraživači veruju da bi mogle biti u vezi s meduzom i koralima. Ove životinje imaju oblik pečurke i imaju upečatljivu sličnost s fosilima koji potiču iz kriptozoika. Otkrivene su u Point Hiksu u Australiji. 

Mudra mama

Deuteragenia ossarium je vrsta ose koja zbog svoje sivo-crne kombinacije boja izgleda kao da je od kostiju. Ova vrsta veoma hrabro štiti svoje mlade: uzima 13 mrtvih mrava i uvlači ih u gnezdo. Hemikalije koje oni emituju odvraćaju predatore koji love mlade. Ova zanimljiva vrsta ose živi u Nacionalnom rezervatu u Kini. 

Otkrijte: Otkrivena nova vrsta pacova

Žaba koja krši pravila 

Limnonectes larvaepartus je vrsta žabe koja krši pravila svoje vrste. Dok druge vrste žaba polažu jaja, ova novootkrivena žaba rađa punoglavce. Nova vrsta žabe je duga samo tri i po centimetra, te nije ni čudo što je nismo ranije uočili. Ona se nalazi na Sulaveziju. 

Štap koji hoda 

Phasmatodea je vrsta insekata dugih tela koji se nazivaju džinovskim štapovima. Iako ovaj insekt pripada toj vrsti, on i nije toliko dug. Iznosi samo oko 23 centimetara (dok je telo najdužeg pripadnika ove vrste čak 56 centimetara). Novotkrivena vrsta dobila je naziv Phyganistria tamdaeoensis i živi u mestu Tam Dao u Vijetnamu. Živi primerci ove vrste se mogu naći u Belgijskom kraljevskom institutu u Briselu. 

Pročitajte i: Na istočnim Himalajima pronađeno više od 150 vrsta

Lepotica iz dubina

Fluorescentni puž golać pod nazivom Phyllodesmium acanthorhinum je oduševila naučnike, i to ne samo svojim veličanstvenim bojama. Naime, stručnjaci pokušavaju da otkriju vezu između morskih puževa koji se hrane meduzama i onih koji jedu korale. Ova neobična vrsta živi u vodama Japana. 

Biljka u obliku metle 

Uprkos tome što se ova biljka odavno našla na verskim i božićnim izložbama u Meksiku, Tillandsia religiosa je potpuno nova u naučnoj zajednici. Ova biljka je ružičaste boje sa šiljcima i ravnim zelenim lišćem, a može da poraste čak i do pet metara u stenovitim severnim delovima Morelosa, u Meksiku. Nalazi se je na visinama od 6.000 metara i više. 

Upoznajte:  5 neobičnih životinjskih vrsta

Fascinantni krugovi ispod mora 

Otkriće fugu ribe Torquigener albomaculosus  je pomoglo naučnicima da reše misteriju koja je stara 20 godina. Zamršeni kružni geometrijski oblici pronađeni na dnu okeana u blizini japanske obale zbunjivali su i najveće stručnjake. Kako se ispostavilo, mužjaci ove vrste pravi su podvodni romantičari. Naime, oni neprestanim kretanjem po dnu prave gnezda za mrešćenje neobičnog oblika kako bi privukli ženke, a neravan reljef ovih formacija sprečava morske struje da oštete oplođena jaja.

Neobičano:Nastanak misterioznih kruga na dnu Tihog okeana

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka