Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proputujte uspavanim umom

Dok tonete u san, vaš um radi neverovatne stvari: puni vam baterije, beleži vaše pamćenje i vodi vas na putovanje duboko u vašu maštu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Uspavljivanje – REM faza (prvih sat vremena)

Dok tonemo u san, telo počinje da se „isključuje“, pa prestajemo da se pomeramo. 

Međutim, u pojedinim slučajevima se dešava da imamo preskoke s neobičnim posledicama. Kod takozvanog sindroma „eksplodirajuće glave“ javlja se greška kod retikularne formacije – dela mozga koji može da predvidi ovu fazu, što rezultuje odlaganjem i gašenjem pojedinih aktivnosti. Ova greška je povezana sa suzbijanjem alfa moždanih talasa koji stvaraju osećaj pospanosti, te se odjednom javlja prasak neurološke aktivnosti u svim delovima mozga. 

Saznajte: Da li vaš mozak spava čak i kada ste budni?

Prva faza – san (nakon sat vremena)

Snovi se najčešće dešavaju tokom perioda REM faze (mada to ne mora uvek biti slučaj). Naše misli koje u tom trenutku lutaju mogu biti samo pokušaju našeg mozga da nasumično aktivira naše pamćenje kako bi ga osvežio. Takođe, ovo može objasniti zbog čega se javljaju halucinacije ukoliko se često lišavamo sna. Bez mogućnosti da se reorganizuje naše pamćenje tokom sna, snovi mogu dospeti u našu stvarnost, što otežava našem umu da razlikuje misli od realnosti. 

Misterija noćnih slika: Zbog čega sanjamo?

Mesečarenje

Mesečarenje se najčešće događa kada osoba prelazi iz dubokog stanaj sna u stanje budnosti. Mesečarenje je povezano sa genetikom te se može prenositi s kolena na koleno. Zapravo, ukoliko vaši roditelji ili braća i sestre mesečare šansa da se to vama desi se povećava za 10 puta. Indentični blizanci takođe mogu biti podložni mesečarenju. 

Mesečari ne mogu da reaguju na govor mada mogu govoriti nešto sebi. Obično se ne sećaju takvog događaja. 

Interesantno: Zašto ljudi govore u snu?

Integracija sećanja

Periode spore oscilacije mždane aktivnosti koristimo kako bismo ujedinili sećanje od predhodonog dana. Ovoje jedna od glavnih teorija o tome čemu nam uopšte služi san. Takođe, često možemo proživljavati neprijatna ili traumatična osećanja ponovo tokom spavanja. POznati mirisi mogu nam pomoći da integrišemo sećanje u snu, što će poboljšati vaše učešće u učenju jednostavnih zadataka, kako se nalazi u istraživanju koje je sproveo francuski nobelovac Markiz d’Hervi de Sen-Deni.

Fascinantno: Zanimljivo istraživanje pokazalo vezu između spavanja i prehlade 

Košmari

Košmari, kao i snovi uglavnom se dešavaju tokom REM faze. Zbog toga što periodi REM faze postaju duži kako noć odmiče, košmari se najčešće dešavaju rano ujutru. 

Dobar san reguliše vaše raspoloženje i poboljšava memoriju. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka