Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Italiji pronađena još jedna srednjovekovna „veštica“ tinejdžerka

Arheolozi su otkrili telo devojčice za koju se veruje da je spaljena i bačena u jamu, a njen grob je pokriven kamenim pločama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovakvo sahranjivanje pokazuje da su je doživljavali kao pretnju čak i kada je bila umrla, ističu arheolozi.

Tim koji je predvodio Filipe Pergola, profesor topografije Papskog instituta za arheologiju u Vatikanu, na komplekcu San Kalocero u Albengu. 

Zanimljivo je da je na istoj ovoj lokaciji u septembru 2014. godine ovaj tim pronašao ostatke još jedne „veštice“, 13-ogodišnje devojčice koja je sahranjena okrenuta licem nadole. 

Više o tome:  Zašto je zajednica odbacila srednjovekovnu "vešticu"?

Kao i druge neobične sahrane, koje su podrazumvale zakopavanje mrtvih sa ciglom u ustima, licem na dole, zakucavanjem za zemlju, uz odrubljivanje glave ili pokrivanjem kamenom, verovatno se radi o običajima koji bi trebalo da spreče mrtve devojke da se „povampire“.

Malo je verovatno da su ove dve devojke povezane na bilo koji način. Dok prvi skelet datira između 1400. i 1500. godine, novotkriveni kostur je verovatno mnogo stariji, ističu arhelolozi.

Iako se ne može tačno odrediti starost tela bez datiranja ugljenikom-14, možemo pretpostaviti da ovaj skelet zakopan negde između 9. i 15. veka, kaže Stefano Roaskio,vođa tima koji je sproveo istraživanje. 

Ova devojka je imala između 15 i 17 godina u trenutku smrti i bila je visoka samo metar i 45 centimetara. Spaljena je na nepoznatoj lokaciji, a potom sahranjena u San Kaloceru. 

Antropolozi ističu da se ne može pouzdano tvrditi je li bila živa u trenutku spaljivanja. Vatra je napala meko tkivo dok se još uvek nalazilo na telu, tako da se spaljivanje odigralo pre ili neposredno posle smrti.

Otkrijte i: Prva „veštica“ spaljena na lomači dobija spomenik

Takođe, pretpostavlja se da je sahrana obavljena užurbano.

“Verovatno su je uzeli za laktove i samo bacili u jamu, tako da je njena glava ostala naslonjena na vertikalni zid jame”, rekla je Elena Elu, antropolog. 

Preliminarne analize otkrivaju da je njena lobanja sadržala sunđerasto i porozno koštano tkivo, što bi mogao biti rezultat teške anemije ili nedostatka gvožđa. Enamel hypoplasia je stanje u kojem gleđ postaje slabija i karakteristična je kod neuhranjenosti. Njeno bledilo, mogući hematom i nesvestica su najverovatnije plašili zajednicu – baš kao što se veruje da je epilepsija ranije pronađene devojčice najverovatnije izazvala paniku u selu. 

Zablude u koje verujete:Veštice iz Salema

Iskopavanje će se nastaviti 2016. godine, kada će stručnjaci imati priliku da saznaju nešto više o ovoj devojčici. Ukoliko se pokaže da su devojke ipak živele u isto vreme, sprovešće se detaljnija analiza njihovih DNK.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka