Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija: 3 taktike koje će vam pomoći da više nikad ne zaboravite nečije ime

Upoznajete se s nekim, pružate mu ruku, izgovarate svoje ime, čujete njegovo, ljubazno se nasmešite i klimnete glavom, kažete da vam je drago što ste se upoznali, a zatim se okrećete i... Ne možete da se setite imena koje ste čuli ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako za Bi-Bi-Si objašnjava psiholog Tom Staford, zaboravljanje imena je jedan od najčešćih problema kada je reč o memoriji, ali postoji nekoliko načina da do toga ne dođe.

„Da biste shvatili zbog čega se ovo dešava, potrebno je da razumete da se sećanja nisu sistemi koji se popunjavaju kao odvojene fascikle za svaku vrstu informacije među kojima je i jedna veoma svetla na kojoj piše 'Imena'“, objašnjava Staford.

Psihološki fenomeni:Zašto doživljavamo "deža vi"?

Zapravo, stvar je, očekivano, složenija. Ljudski um funkcioniše asocijativno i sastavljen je od obrazaca povezanih informacija. Zbog toga i maštarimo, kaže Staford: dok čitate knjigu, primećujete da se njena radnja odvija u Parizu, a u Parizu se nalazi i Ajfelova kula, koju je vaša prijateljica posetila prošlog leta, a ona prosto obožava sladoled od pistaća i u jednom trenutku se pitate je li uživala u ovom sladoledu baš dok je bila na Tornju. Dakle, sve se nastavlja povezano informacijama o vremenu, lokaciji, načinu na koji smo nešto saznali i slično, a ne logički.

Kako otkriti lažljivca: Psiholozi pronašli nov metod za utvrđivanje (ne)istine

Srećom, postoje načini da se te veze ojačaju, a tako je i u slučaju pamćenja imena. Staford predlaže sledeće taktike:

1. Najpre, trebalo bi da ponovite ime koje ste čuli. Vežba je, smatra ovaj psiholog, jedno od zlatnih pravila učenja – što više vežbamo svoju memoriju, ona će biti snažnija. Idealno je povezati ličnost koja se krije iza imena s nečim što nam je blisko. Recimo, ukoliko upoznajete nekog Milana i volite da pecate, pitaćete ga: „Milane, voliš li da pecaš?“.

2.Korisno je povezati ime koje ste upravo čuli s nečim što vam je već poznato. Nema veze ako ta veza deluje pomalo banalno, luckasto ili čak suludo, jer je žvano pronaći tu vezu. Recimo, ukoliko vas ime Milan uvek podseti na nekog vašeg školskog prijatelja koji se zove Milan i koji je uvek nosio košulje, primetite nosi li i ovaj Milan košulju.

3. Treća strategija podrazumeva da vežete ime koje ste tek čuli za nešto što već znate o ovoj osobi. Recimo, saznali ste da Milan voli da peca, njegovo ime počinje slovom M, a nedavno ste pročitali da poznati glumci Majkl Kiton i Majkl Fasbender vole da pecaju, a i njihova imena počinju ovim slovom.

Psihologija: 10 iznenađujućih otkrića o ljudskom umu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka