Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesu li kitovi ikada progutali nekoga živog?

Jedan novinar je istraživao koliko je moguće da ljudsko biće, kao u priči o Pinokiju, nepovređeno završi u želucu najvećeg morskog sisara.

  Izvor: Foto: Profimedia

Novinar Ben Šatuk je za 2012. godine istraživao arhivu Muzeja kitova u Nju Bedfordu. Uprkos temeljnom istraživanju u jednoj od najvećih arhiva o kitovima na svetu, on nije uspeo da pronađe izveštaj o tome da je ikada kit progutao živog čoveka. Doduše, pronašao mnogo svedočenja o ljudima koje je kit ugrizao, a nekoliko njih je i umrlo na taj način. 

Saznajte: Retki mladunci sivog kita pronađeni u laguni

Međutim, šta je sa Džejmsom Bartlijem? Prema legendi, Bartli je bio član posade koja je pošla na lov na kitove na Foklandskim ostrvima u 19. veku, kada ga je kit živog progutao. Nekoliko dana kasnije, njegova posada je uspela da uhvati kita, otvori ga i izvuče Bartlija. Kada je izašao iz utrobe kita, Bartli je navodno imao svetliji ten zbog delovanja želudačne kiseline kita. Ova priiča je delovala veoma ubedljivo u vreme kada je nastala, ali ona, ipak, nije istinita.

Otkrijte: Porodica kitova „usvojila“ delfina sa deformitetom

Priča je počela da se prenosi svetom nakon što je jedan od članova posade poslao pismo u kojem je detaljno opisao taj događaj. Dalja istraživanja pokazala su da ne samo da na brodu nije bilo nikoga po imenu Džejms Bartli već da na ovom brodu nisu boravili kitolovci. Štaviše, supruga kapetana broda je rekla da se to verovatno nikada nije ni dogodilo i da veruje da se radi o prevari koju je, dosađujući se, smislilo nekoliko članova posade. 

Zanimljivo: Pesma kitova otkrila jednu od tajni Antarktika

Kada se uzme u obzir veličina usne duplje kita, ova mogućnost se ne može odmah isključiti – u teoriji, kit ima sve predispozicije neophodne da lako čoveka. Ipak, treba uzeti u obzir i anatomiju ove životinje. Kitovi usani, istina je, spadaju u najveća bića planete. Međutim, uprkos svojoj zapanjujućoj veličini, usani imaju veoma male jednjake. Njihova tela kao da su stvorena za lov na izuzetno sitan plen poput planktona, a tome u prilog govori i činjenica da svoja ogromna usta otvaraju veoma malo.

Pogledajte: Uspavani kitovi deluju tako spokojno i magično (VIDEO)

Šta je, s druge strane, s kitovima zubanima? Iako oni ljude lako mogu smestiti u svoje stomake, ne postoji mogućnost da, kao Pinokio, Džejms Bartli i drugi izmišljeni junaci preživimo ovo iskustvo – želudačna kiselina ovih kitova deluje veoma snažno, a ne treba zaboraviti ni nedostatak vazduha.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka