Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Neobična krađa 17 dela rane renesanse

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

Slike procenjene na 10 miliona američkih dolara koje su čuvene u jednom muzeju u Veroni ukradene su na do sada nezabeležen način.

 Izvor: Foto: Profimedia

Kako je pre nekoliko dana preneo britanski „Gardijan“, nedavno su misteriozni kradljivci obučeni u crno ušli u tvrđavu iz 14. veka koja je danas muzej „Kastelvekio“ u vreme zatvaranja i odneli 17 vrednih slika, uključujući i dela majstora poput Rubensa, Tintoreta i Beliniija.

Vitorio Sgarbi, kritičar i istoričar umetnosti, nazvao je ovakav postupak „pravom propašću za italijansku umetnost“.

Iznenađen ovim vandalskim činom, ovaj kritičar dodaje: „Samo bi idiot ukrao tako upečatljive slike koje se ne mogu prodati, što nas navodi da zaključimo da se radi o 'otmici' i da će nam biti ponuđena cena za otkup ili da je to delo džihadista“. Istoričar Tomaso Montanari se slaže sa Sgarbijem i dodaje da bi legalna prodaja ovih slika bila potpuno nemoguća.

Saznajte i:Vandali oskrnavili drevno mesto u Irskoj

Inače, ova krađa je možda jedna od najvećih u istoriji italijanske umetnosti. Iako su ranije nestale Karavađove slike koje su se čuvale u Palermu i Velaskezove slike čuvane u Modeni, ova krađa je odzraz zapanjujuće odvažnosti jer je za kratko vreme odnet tako veliki broj slika.

Među ukradenim delima seu velika dela rane renesanse kao što su „Bogorodica i prepelice“ čuvenog Pizanela i čak šest Tintoretovih slika.

Kako piše „Dejli mejl“, kradljivci su izmakli obezbeđenju i pre nego što su uspeli da promene vozilo. Vezali su radnika obezbeđenja i blagajnika, a jedan od njih je nadgledao taoce, dok su dvojica upala u izložbene prostorije. 

Pogledajte i:Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"? (VIDEO)

Montanari je izjavio da je nezamislivo da u takvom muzeju radi samo jedan čuvar, kao da je reč o supermarketu. Takođe, ovaj istoričar je pozvao na mnogo oštrije kazne za kradljivce vrednih umetničkih dela. 

Ipak, u Gradskom veću Verone kažu da je muzej zaista dobro obezbeđen 24 časa, ali da je ova pljačka bila tako dobro organizovana da su razbojnici stigli tačno u vreme kada se zgrada ispraznila, ali pre nego što su uključeni alarmi.

Zavirite u čarobni svet boja Pikasovih slika

Gradonačelnik Verone Flavio Tosi je rekao novinarima da je čuvar izjavio da su ovi muškarci delovali kao stranci, ali da nisu dozvolili da taoci čuju čitav njihov razgovor. On je dodao i da je ovo napad na čitav grad, te je apelovao da se pojača obezbeđenje kulturne baštine. 

Međutim, postoje i spekulacije da se ne radi ciljanoj krađi i da je moguće da su provalnici samo nasumično pokupili umetnička dela, kako bi tek kasnije razmislili kako će ih unovčiti. 

Najčudesnija zgrada renesanse:Bruneleskijeva kupola

Neke od slika su uzete bez rama, dok su druge odnete s ramovima. Utvrđeno je da je prilikom vađenja jednog dela iz rama ono pštećeno, ali i da ta šteta nije ozbiljna i može se popraviti. Ipak, takav postupak svedoči o brutalnosti provalnika, ističe Paola Marini, direktorka ovog muzeja.

Pored Pizanelove slike, uradene su i: „Sveti Džerom pokajnik“ Jakopa Belinija, „Sveta porodica i svetac“ Andrea Matenje, Karotovi portreti „Mladi čovek“ i „Mladi benediktanac”, Rubensov „Portret dame”, pejzaži Hansa de Jodea, portret Đovanija Beninija, i čak šest Tintoretovih slika. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka