Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove teorije: Ko su zaista bili „hobiti“?

Naučnici iz japanskog Nacionalnog muzeja prirode i nauke utvrdili su da su Homo floresiensis ili "hobiti" bila posebna vrsta, a ne deformisana ljudska bića, kako se ranije mislilo.

  Izvor: Foto: Profimedia

Rezultati analiza zuba skeletnih ostataka starih 18.000 godina u suprotnosti su sa teorijom da su „"hobiti“, koji su bili visoki 0,9 metara, bili deformisana moderna ljudska bića.

Zubi Homo floresiensisa pokazuju mešavinu primitivnijih odlika viđenih kod ranih hominida, ali i naprednije karakteristike viđene kasnije kod hominima.

Pročitajte: Otkriveno lice pravog Hobita

Naučnici veruju da su „hobiti“, koji su dobili nadimak po likovima iz Tolkinovog "Gospodara prstenova", bili niski rastom jer su se verovatno zbog neke vremenske nepogode ili katastrofe „zaglavili“ na ostrvu Flores u Indoneziji.

Njihov stručni naziv je Homo floresiensis, a smatra se da vode poreklo od praistorijskih vrsta čoveka, kao što je Homo erectus.

Oni tvrde da se tu radi o „ostrvskom efektu“, koji se događa kada populacija evoluira u ograničenom okruženju.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu analiza zuba „hobita“, što ih je navelo da zaključe da se radi o jedinstvenoj vrsti. Oni pretpostavljaju da su se oni kroz duži vremenski period smanjili sa visine od 1,65 metara na 1,1 metar.

Naučnici kažu da su „hobiti“ došli do Floresa pre oko milion godina, kada je taj put mogao da se pređe kopnom. Međutim, kasnije tokom vekova, nivo vode je porastao i odsekao ostrvo.

Vođa istraživačkog projekta Jusuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke rekao je da su se moderni ljudi mešali sa azijskim homo erectusom, ali u manjem obimu.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka