Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznata devetnaestorica Ecijevih rođaka koji žive danas

Mumija čoveka koji je živeo oko 3300. godine pre naše ere jedna je od najbolje istraženih neolitskih mumija u istoriji nauke.

  Izvor: Skulptor Elizabet Dejns pravi model Ecijevog lica Foto: Profimedia

Ako imate to na umu, možda i nije neobično to što su austrijski naučnici uspeli da pronađu ljude kod kojih je utvrđena ista genetska mutacija kakva je otkriva kod Ecija.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u magazinu Forensic Science International: Genetics, čovek koji je živeo pre oko 5300 godina u blizini današnje granice Austrije i Italije ima najmanje devetnaetoricu rođaka s očeve strane koji danas žive u Tirolu.

Pogledajte kako su tekli poslednji sati Ecijevog života

Stručnjaci Medicinskog univerziteta u Insbruku uzeli su, naime, uzorak krvi od čak 3700 donora koji žive na zapadu Austrije i uporedili njihove DNK s Ecijevim nalazima, zahvaljujući čemu su došli do ovog važnog otkrića.

„Možemo reći da Ledeni čovek i tih devetnaestoro imaju istog pretka, koji je živeo pre 10 do 12 hiljada godina“, rekao je koautor studije Walter Parson, forenzičar Medicinskog intituta u Insbruku.

Zanimljivo, austrijski stručnjaci su ovog otkrića došli sasvim slučajno: tim je istraživao kako se genetski materijal Y hromozoma prenosio na muškarce koji žive u ovom regionu i zaključio da imaju Ecijevu podgrupu haplogrupe G – G-L91.

Otkrijte: 5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

Štaviše, moguće je da je makar jedan od ovih muškaraca Ecijev direktan potomak, piše LiveScience, i to član neprekidne linije sinova koja opstaje makar 5300 godina.

„Međutim, verovatnoće za to su toliko niske da bih pre rekao da nije tako“, ističe Parson. „Ima previše drugih mogućnosti.“

To, dakle, nije poslednje što može da se kaže o Ecijevim rođacima – tim nastavlja da istražuje ovaj deo Austrije i nije isključeno da se u budućnosti otkrije još neko ko je povezan s ovim drevnim čovekom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka