Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

„Stepenište ka raju“ se uskoro otvara za javnost?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Konstrukcija sastavljena od 3.992 stepenika, koja se nalazi na havajskom ostrvu Oahu, veoma je popularna među turistima iako joj je već decenijama zabranjen pristup.

Izvor: Foto: Profimedia

Nakon oluje u februaru ove godine, budućnost Haiku stepeništa, poznatog i kao "Stepenice ka raju" (Stairway to Heaven), ugrožena je, ali grupa lokalnih entuzijasta ne odustaje od čuvene turističke atrakcije tako lako. Volonteri neprofitne organizacije Friends of Haiku Stairs već godinama pomažu u održavanju stepenica tako što uklanjaju biljke koje rastu u njegovoj blizini i učestvuju u realizaciji projekata u vezi sa njihovim očuvanjem.

Pročitajte:Povratak kralja havajskih šuma

Watch your step on the stairway to heaven. #HaikuStairs #Oahu (Photo by Ambassador Dan Lin Photography)

Posted by Maui Jim on Tuesday, October 13, 2015

I dok kompanija Honolulu Board of Water Supply, vlasnik zemljišta na kojem se stepenište nalazi, razmišlja o tome koliki će biti troškovi njegovog uklanjanja, članovima organizacije Friends of Haiku Stairs sinula je sasvim drugačija ideja – stanovnici Havaja mogli bi da počnu da naplaćuju njegovo korišćenje. Strani turisti tako bi penjanje plaćali 100 dolara, dok bi ulaznica za lokalno stanovništvo koštala 10 dolara.

Hikers may want to avoid the Ha'iku Stairs. Security is expected to increase after hikers were met by a landowner posse....

Posted by KITV on Friday, July 4, 2014

Uprkos tome što je u pitanju pozamašna suma, volonteri smatraju da bi je turisti rado platili, s obzirom na to da trenutna kazna za prestupnike iznosi 600 dolara i šest meseci pritvora.

Saznajte:Koliko je visoko najviše drvo?

Osim što igraju veliku ulogu u istoriji Havaja, sa stepenica se pruža vidik koji ostavlja bez daha.

Izvor: 021

Najnovije

Priroda

Nauka