Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slonovi znaju više o nama nego što smo mislili

Ovi debelokošci su zaista pronicljive životinje: one umeju da zapamte različite ljude zahvaljujući čulu mirisa, ali to nije sve.

  Izvor: Foto: Profimedia

Skorašnja saznanja, kako piše National Georaphic, ukazuju da slonovi umeju zaista da identifikuju čoveka po godinama, polu i etničkoj pripadnosti.

Ovo smo dokazuje činjenicu da su ovi debelokožci jedne od najinteligentnijih životinja na svetu. Oni mogu da razumeju ljudsku gestikulaciju, mimiku i govor. 

Predivni svet kopnenih divova:9 stvari koje niste znali o slonovima

Pored toga, dve nove studije pokazuju da su slonovi zapravo još pametniji nego što mislimo. Naučnici s Univerziteta "Sveti Andrej" su 2009. sproveli eksperiment kako bi utvrdili prepoznaju li slonovi miris ljudi. Istraživači su u blizini porodica slonova postavili tri odevna predmeta i posmatrali su kako ove životinje reaguju. Kada su slonovi namirisali čiste majice nisu mnogo marili za odevne predmete i bili su potpuno opušteni. Međutim, kada su namirisali odeću koja je pripadala farmerima Kamba, oni su se uzbudili, očekujući ljude u blizini. Ipak, svaki put kada bi slonovi namirsali odore plemena Masai, oni bi otrčali u strahu. 

Saznajte i: Koliko ce dugo slon živeti? Pogledajte mu u zube

Razlog za to je jednostavan. Ljudi iz ovog plemena se oduvek sukobljavaju sa slonovima. Masai pleme se uglavnom bavi stočarstvom i slonovi često slučajno ubiju njihovu stoku. Takođe, oni se često bore za vodu i travnatu površinu. S vremena na vreme, Masai se naoružaju kopljima i ubijaju slonove. Zahvaljujući naknadi koju vlada obezbeđuje ovom plemenu za izgubljenu stoku, ubistva slonova počinju da opadaju, ali slonovi ipak i dalje povezuju ovo pleme sa smrću, posebno kada osete njihov poseban miris ili kada ugledaju crvene haljine. 

Pročitajte i: Slonovi razumeju ljudske pokrete i bez treninga

Univerzitet u Saseksu je nedavno došao do još jednog neobičnog zaključka. Naime, ne samo da slonovi umeju da prepoznaju miris, oni navodno mogu i da razlikuju pleme Masai od plemena Kimba samo na osnovu jezika. Koristeći snimak glasa ovih plemena, istraživači su puštali različite snimke na kojima su pripadnici ovih plemena na svojim jezicima izgovarali: “Pogledaj, tamo se nalazi grupa slonova.” Kao i kod testa sa odećom, slonovi se nisu previše brinuli oko glasova Kimba plemena, ali su paničili kada bi čuli glasove na Masai jeziku. 

Pogledajte i:Zašto slonovi retko umiru od raka?

Naučnici su se takođe šokirali kada su saznali da slonovi umeju da razlikuje žene, muškarace i decu. Kada bi im zoolozi puštali snimke na kojima se čuju glasovi žena i dece, slonovi bi ostajali mirni. Ovo se dešava uglavnom zbog toga što žene i deca nisu lovci. Međutim, reakcija na muške glasove je potpuno drugačija. Kada bi čuli ovakve glasove slonovi bi se okupilil u krug i pripremili za napad. 

Otkrijte i: Nedostatak socijalnog znanja slonova jednak PTSP kod ljudi

Kada su se zapitali da li mogu prevariti slonove, naučnici su prilagođavali muške i ženske glasove koji su potpuno drugačije zvučali, ali to nije dalo zavaravati ove mudre životinje. Naučnici još uvek pokušavaju da otkriju zbog čega se to dešava. Ono što je poznato je da su slonovi neverovatnodruštvene životinje koje svoje znanje dele sa svojim potomcima. Na isti način, slonovi obučavaju svoje mlade da im od Masai plemena preti opasnost i taj strah se prenosi generacijama - slon nikad ne zaboravlja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka