Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni "Romeo i Julija": Priča o "ljubavnicima iz Valdara"

U blizini Mantove, 2007. godine su pronađena dva skeleta u neobičnom položaju: na dnu grobnice iz doba neolita, ostaci su ležali zagrljeni.

  Izvor: Foto: Profimedia

Arheolozi su, na čelu s Elenom Marijom Menoti, procenili da je reč o paru zaljubljenih koji su živeli pre šest hiljada godina, i to o ženi i muškarcu koji nisu bili stariji od dvadeset godina.

Author: ROPI Copyright: Photoshot. All rights reserved. Description: Italy, Como - April 20, 2007 The "Lovers of Valdaro" at the Musei Civici of Como. The 2 hugging skeletons - apparetely a man and a woman - were discovered a few months ago at Valdaro near Mantua (Mantova) by a troupe of Archeologists led by Elena Menotti. The supposed couple was found in a tender embrace and probably the man was killed and the woman then scarificed so that the his soul would be accompanied in the after life. Specialist are now at work to discover more about the 5000 old "lovers of Valdaro" ©ROPI www.ropi-online.de Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2015:10:27 18:01:31
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Nakon što je vest o pronalasku ostataka drevnih "Romea i Julije" objavljena, radoznalci su počeli da obilaze nalazište toliko da je angažovano dvadesečetvoročasovno obezbeđenje. Vlasnik imanja na kojem su skeleti pronađeni  želeo je da igradi novi objekat na tom mestu, pa su im naučnici pronašli novi dom: premestili su ceo grob u Muzej "Ćivići" pazeći da ne razdvoje ovaj par.

Povezane vesti

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

U blizini vrata muških ostataka arheolozi su pronašli vrh strele, a pored butina žene otkrivena je duga oštrica dok su ispod njene karlice ležala dva noža. Međutim, osteološka ispitivanja su pokazala da nijedno od njih dvoje nije preminulo nasilnom smrću: nije bilo znakova preloma, mikrotrauma i sl. To je navelo arheologe na pretpostavku da je oružje najverovatnije ritualno "sahranjeno" s "ljubavnicima iz Valdara".

Povezane vesti

Author: ROPI Copyright: Photoshot. All rights reserved. Description: Italy, Como - April 20, 2007 The "Lovers of Valdaro" at the Musei Civici of Como. The 2 hugging skeletons - apparetely a man and a woman - were discovered a few months ago at Valdaro near Mantua (Mantova) by a troupe of Archeologists led by Elena Menotti. The supposed couple was found in a tender embrace and probably the man was killed and the woman then scarificed so that the his soul would be accompanied in the after life. Specialist are now at work to discover more about the 5000 old "lovers of Valdaro" ©ROPI www.ropi-online.de Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2015:10:27 18:02:38
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Kako su oni istakli, uzrok smrti moglo bi biti smrzavanje, što bi moglo da objasni i neobičan položaj u kojem su preminuli – moguće je da zagrljaj bio poslednji pokušaj da se ugreju.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka