Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astronauti otkrivaju kada su bili u najvećoj opasnosti

Petoro kosmonauta otkrilo je kako su izgledale najrizičnije situacije u kojima su se našli istražujući misterije svemira.

  Izvor: Foto: Ann Parry/ ZUMA/ Profimedia

Autori brojnih scenarija holivudskih filmova čija se radnja odvija u svemiru smeštali su likove astronauta u neverovatne situacije i okruženja. Neki od naših najdražih filmskih astronauta do sad su se borili s niskim zalihama kiseonika, požarima u letelicama, udarima asteroida itd.

Kako sve to izgleda u stvarnosti? Kojim se realnim opasnostima astronauti izlažu zarad nauke?

Otkrijte: 10 zanimljivosti o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kris Hadfild

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Prvi Kanađanin koji je izašao u šetnju svemirom najviše se uplašio prilikom putovanja ka svemirskoj stanici „Mir“.

„Ako udarite u 'Mir' malo jače, možete da ga prepolovite i ubijete tri člana posade“, rekao je Hadfild svojevremeno za BuzzFeedScience.

Jednom prilikom, kada se nalazio na samo devet metara od ove ruske svemirske stanice, dva senzora su mu davala potpuno suprotne podatke. Bio je u dilemi kao da reaguje, a nije imao s kim da se posavetuje. Imao je samo 30 sekundi da utvrdi koja je brzina idealna za pristajanje na „Mir“. Srećom, uspeo je.

Jeste li znali da jecarina obavezna i za astronaute?

Džeri Linenger

Embedded Comments: File written by Adobe Photoshop
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Linenger je bio deo posade „Mira“ 1997. godine u trenucima kada je na ovoj stanici izbio požar.

„Sisao sam dehidrirani boršč, a u sledećem trenutku se čuo alarm“, objasnio je Linenger.

Požar je trajao 14 minuta i za to vreme su izgoreli kablovi i razne hemikalije koje su se nalazile na stanici.

„Bila je to vrela, vrela vatra van kontrole“, priseća se Linenger.

Članovi posade su odvojeno pokušavali da obuzdaju požar, a kada su u tome uspeli, morali su da nose maske jer su udisali kontaminiran vazduh.

Padalka:Oni koji su spremni da rizikuju život u svemiru nisu dobrodošli

Skot Parazinski

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Američki astronaut je 2007. godine izašao iz Međunarodne svemirske  stanice u svemirsku šetnju kako bi popravio oštećen solarni panel. To je podrazumevalo da ode dalje nego ijedan njegov kolega ranije i da sve uradi bez dodirivanja ploče jer bi mogao da doživi šok. Tako je Parazinski čak četiri sata lebdeo svemirom u najriskantnijoj situaciji u svom životu.

Šetnja Mesecom: 12 hiljada fotografija svemirske avanture

Sojeon Ji

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Prva Korejka u svemiru je jednom prilikom pri povratku na Zemlju shvatila da je letelica van kursa. Kada je posada sletela na Plavu planetu, oko njih nije bilo nikoga, a samo sletanje je bilo teško je jer sila gravitacije bila tako snažna da su Ji i njene kolege gotovo morale da puze pri izlaženju iz letelice. Kada su to učinili – oko njih nije bilo nikoga.

Astronauti su pošli u potragu za kazahstanskim nomadima kako bi potražili pomoć, ali su se dosetili da oni teško da će imati mobilne telefone, te su se vratili u letelicu i upotrebili GPS i satelitski telefon kako bi kontaktirali s Roskosmosom. Ispostavilo se da je posada bila skoro 500 kilometara od mesta na kom je trebalo da sleti.

Uživajte:Pogled na veličanstvenu Saharu – iz svemira

Bob Kurbim

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Američki astronaut je 2001. godine, tokom svoje prve šetnje svemirom, kontaminirao spoljašnjost odela bezvodnim amonijakom, zapaljivom i toksičnom supstancom. Pre nego što se vratio u MSS, morao je zato da stoji na osunčanoj strani letelice 30 minuta kako bi hemikalije isparile. Kada se vratio u stanicu, posada je nosila maske s kiseonikom, a sistem  za pročišćavanje vazduha je uklonio ostatak amonijaka.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka