Na samom jugu Grenlanda, na gotovo nepristupačnom terenu, žive ljudi čija se ishrana bazira na mesu. Mnogo mesa.
Stanovnici Isertoka love dva puta nedeljno, a pripremaju se tako što po nekoliko slojeva odeće. Odlaze na zaleđeno jezero tražeći mesta na kojima je led najtanji. Osim životonja koje žive pod ledom, ovaj narod konzumira i artičke ptice koje se pripremaju na ledu.
Mi smo ono što jedemo:Tanzanija
Meso se potom zaledi i skladišti u kese, a nije redak slučaj da se konzumira i živo.
U centru sela se nalazi skladište u kojem cela zajednica odlaže hranu koju koristi kad se potroše zalihe. Ovde se smešta i hrana koja se daje psima, a to su uglavnom ostaci, kosti, a često i čitavi delovi životinja. Psi se kvalitetno hrane jer moraju da ostanu snažni jer stanovnicima Isertoka pomažu u lovu.
Foto: Profimedia
Ovdašnji lovci često hvataju foke, što zahteva veštinu, brzinu i okretnost – one tek na kratko izlaze iz vode. Prava poslastica džigerica foke koja se jede isključivo sirova. Svaki lovac je ujedno i mesar.
Mi smo ono što jedemo:Avganistan
Za praznike i rođendane trude se da jedu samo tradicionalnu hranu – morske plodove i lososa koji se pripremaju dimljenjem.
Deo tradicionalnog jelovnika je i meso polarnog medveda. Stanovnicima Isertoka je i zakonom dozvoljeno da ulove 30 medveda godišnje i to smeju da praktikuju samo domoroci. Ono što je zanimljivo je da sve meso polarnog medveda dobija lovac koji prvi vidi ovu životinju, a ne onaj ko je i ulovi.
Pogledajte i:Nomadi iz nužde
Pogledajte reportažu National Geographic-a o načinu ishrane u ovom kutku sveta.