Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 neobičnih ratova: Na današnji dan, Australija je zaratila s emuom

Tačno 83 godine nakon što je Australija proglasila rat celoj jednoj vrsti ptica, prisećamo se najneobičnijih ratova u istoriji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tog 2. novembra 1932, major G. P. V. Meredit iz Kraljevske australijske artiljerije se s dvojicom naoružanih vojnika ustremio na šestonedeljni pohod na emue koji su zagorčavali život australijskim ratarima.

Ova neobična epizoda u istoriji Australiji ostala je upamćena kao Veliki rat protiv emua i kao poraz – što je major Meredit pravdao time što je neprijatelj bio veoma otporan.

“Da smo imali vojni diviziju izdržljivu kao ove ptice, mogli bismo da se suočimo s bilo kojom vojskom na svetu. One se mogu sukobiti s mitraljezima kao tenkovi.”

Međutim, ovo nije jedini neobičan rat u ljudskoj istoriji – imali smo ih i više nego što biste isprva pomislili.

Borbene taktike: Kako izgleda rat u životinjskom carstvu?

Rat za kofu

Bolonja i Modena, veliki rivali među italijanskim gradovima, u srednjem veku (1325. godine) sukobili su se jer su Modenjani ukrali drvenu kofu s jednog bolonjskog bunara. Jedan od ključnih događaja u ovom ratu bila je Bitka kod Zapolina, u kojoj je pobedila Modena, a sporna kofa je danas izložena u zvoniku gradske katedrale.

Najkraći rat u istoriji

Anglo-zanzibarski rat je trajao 38 minuta, ali je to bilo sasvim dovoljno da dođe do štete od oko pet stotina žrtava sa zanzibarske strane i potopljenih brodova. Uz to, ranjen je jedan britanski vojnik.

Svinjski rat

I Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su te 1859. godine  polagale pravo na ostrva San Huan. U to vreme,  američki ratar Lajman Kutlar je u svojoj bašti ubio zalutalu svinju koja je pripadala Britansku Čarlsu Grifinu.

Srećom, u ovom “ratu” nije ispaljen nijedan metak i okončan je diplomatskim putem, ali su britanske vlasti pretile hapšenjem Lajmana Kutlara, pa je američka vojska morala da reaguje.

Priča o medvedu Vojteku, aktivnom članu poljske vojske tokom Drugog svetskog rata

Igra prestola

Zapadnoafričko pleme Ašanti svoju čuvenu zlatnu stolicu smatra božanskim tronom na kom počiva duh celog naroda, a ona je toliko važna u njihovoj kulturi da je tačna lokacija stolice strogo čuvana tajna. Kada je  britanskomi guverner Zlatne obale ser Frederik Mičel Hodžson čuo da ona zaista postoji, zahtevao je od Ašantija da mu je predaju kako bi sedeo na njoj, što je usledilo bunom u kojoj je poginulo više od hiljadu britanskih vojnika.

Fudbalski rat

Čak tri hiljade ljudi je poginulo tokom petodnevnog rata koji je 1969. godine izbio između El Salvadora i Hondurasa. “Okidač”je bio fudbalski meč koji je odigran između reprezentacija ovih zemalja  u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se održalo naredne godine, a koje su praćene sukobima navijača.

Rat zbog ubistva psa

U vreme kada su odnosi između Bugarske i Druge Grčke Republike bili veoma napeti – 1925. godine – jedan pas lutalica je u blizini Belasice s grčke strane granice prešao na bugarsku, a stražari su ga odmah ubili. To je bio povod za kraći konflikt između ovih zemalja.

Pročitajte:Kako je devojčica s najpotresnije ratne fotografije oprostila

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka