Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje potraga za nacističkih vozom punim blaga

Dva istraživačka tima će sledeće sedmice početi nezavisne potrage za čuvenim vozom u tunelu blizu mesta Valbžih na jugozapadu Poljske.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U sredu su vlasti Valbžiha odlučile da odobre potragu za vozom prvo timu oko Poljaka Pjotra Kopera i Nemca Andreasa Rihera, koji su u avgustu prijavili vlastima da su navodno tu na 65. kilometru Pruge Valbžih -Vroclav otkrili pod zemljom stari nemački oklopni voz iz vremena Drugog svetskog rata.

Dozvolu da pretraže teren, kako bi se definitivno potvrdilo ili osporilo otkriće voza dobila je od vlasti i ekipa stručnjaka Rudarsko-metalurške akademije iz Krakova koji u tom projektu sarađuju i sa TV kanalom Diskaveri, a oni će na teren izaći za dve sedmice.

Hitlerov sledbenik: Od nacističkog vojnika do irskog farmera

"Pretraga terena biće sprovedena neinvazivnim metodama. Jedna od grupa je saopštila da će to učiniti pomoću georadara", kazao je danas televiziji N24 portparol gradskih vlasti Valbžiha Arkadijuš Gruđenj.

U ovoj fazi nijedna od dve ekipe nije dobila dozvolu za otkopavanje na terenu, ni da napravi bušotine za sonde, a izvlačenje starog voza počelo bi eventualno tek u maju ukoliko se u izveštajima te dve nezavisne grupe eksperata pokaže da voz postoji i zaista pokažu mesto na kome je.

Prethodno je taj šumski teren oko 65. kilometra pruge proverila poljska armija, utvrdila da li ima zaostale municije i granata i da li je bezbedno da na tom mestu počnu radovi.

Ratne taktike:Nacisti želeli da ratuju iz svemira?

Koper i Rihter izazvali su pravu zlatnu groznicu ne samo u Poljskoj, već i u svetu kada su početkom avgusta prijavili vlastima senzacionalno otkriće da su navodno našli stari nemački oklopni voz koji je krenuo iz Vroclava sa tajanstvenim teretom, a zameo mu se svaki trag kraj Valbžiha, u planinama gde su nacisti gradili veliku mrežu tunela i bunkere u kompleksu velike podzemne tvrđave.

Iako je malo verovatno da bi voz, ako se otkriće potvrdi, bio zaista neki od vozova kojima su nacisti prevozili opljačkane umetničke predmete pred nadirućom Crvenom armijom, krajem rata oživela je odmah lokalna legenda o nacističkom vozu sa 300 tona zlata iz banke u tada još nemačkom Vroclavu koji je ušao pred kraj rata u tajanstveni, do danas neistraženi podzemni nacistički kompleks tunela i bunkera Div u planinama kraj Valbžiha i ostao izgubljen u podzemnom lavirintu.

Pročitajte:Ko je čovek koji je, među stotinu nacista, odbio da salutira?

Dospevši iz lokalnih u svetske medije, navodno otkriće oklopnog voza dugog preko 100 metara zagolicalo je maštu lovaca na blago u svetu toliko da mnogi potajno očekuju da bi u vozu mogla da se nađe i slavna ćilibarska odaja koju su nacisti ukrali iz Carskog sela u Rusiji.

Izvor: b92 (Beta)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka