Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Globalno zagrevanje bi moglo da osiromaši gotovo 80 odsto država

Srazmerno s porastom temperature opada produktivnost, ističu američki naučnici, pa bi do 2100. godine većina zemalja mogla da bude siromašnija nego danas.

  Izvor: Foto: Profimedia

Idealna ekonomska produktivnist postiže se na 13 stepeni Celzijusovih, a iznad te granice produktivnost pada srazmerno rastu temperature, zaključili su američki istraživači sa Univerziteta "Stanford" u Kaliforniji. Takav zaključak su izveli na osnovu ekonomskih podataka iz 166 zemlje praćenih 50 godina od 1960. do 2010.

Klimatski paradoks: Globalno zagrevanje Evropi donosi niže temperature

Produktivnost, kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama već pedeset godina na indetičan način pada sa porastom temperature.

Najpogođeniji sektor rastom temperatute je poljoprivreda.

Do pojave ove studije još nikada nije uspostavljena takva veza na makroekonomskom planu.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature se navodi da bi porast temperature od 4,3 stepena Celzijusa do 2100, kako je predvidela Grupa nevladinih eksperata o klimatskim promenama Giec, dovela  bi do pada  svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 20 odsto.

Pogledajte: Guna, pleme koje strahuje od globalnog zagrevanja

Američki eksperti tvrde da će 77 odsto zemalja do 2100. biti siromašnije u pogledu  BDP po stanovniku ukoliko ne budu smanjene posledice klimatskih promena.

Najpogođenije bi bile najtoplije i ujedno i najsiromašnije zemlje, dok bi najveću korist imale zemlje Severne Evrope kao i Rusija gde bi prosečna temperatura mogla da raste ka granici od 13 stepeni.

Istraživači ocenjuju da su realni ekonomski gubici zbog klimatskog zagrevanja znatno viši nego što pokazuje većina modela.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka