Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li priča o Romanovima ostati misterija?

Analiza ostataka pronađenih u šumi u blizini Jekaterinburga se nastavlja – istraživači pokušavaju da utvrde jesu li među otkrivenim telima zaista ostaci carevića Alekseja i Marije.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U novom pokušaju da se posmrtni ostaci svih članova porodice polože na večni počinak u Sankt Petersburgu, biće obavljena DNK analiza ostataka carevog oca Aleksandra III kako bi se uporedila ne samo sa ostacima njegovog sina nego i ostacima tela za koje se veruje da su pripadala Alekseju i Mariji, Nikolajevoj deci, a koji se trenutno čuvaju u Ruskoj državnoj arhivi.

Ako test bude pozitivan, Aleksej i Marija biće prebačeni u Crkvu Svetog Petra i Pavla u Sankt Petersburgu, u grobnicu u kojoj već počivaju njihova majka, otac i tri sestre Olga, Tatjana i Anastasija.

Pročitajte: U manastiru Žiča otkriven portret cara Nikolaja Romanova!

Ekshumacija tela Aleksejevog i Marijinog dede naređena je nakon zahteva poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila.

„Sve zavisi od tehničkih uslova i protokola. Malo je verovatno da će ekshumacija početi pre sredine novembra“, izjavio je Vladimir Solovjev, stariji istražitelj Centra za forenzičku kriminologiju Istražnog komiteta.

Romanovi su streljani godinu dana nakon što su proterani u Jekaterinburg, nakon Ruske revolucije 1917. Većina ostataka članova carske porodice otkrivena je 1976. u šumi u blizini Jekaterinburga, ali su ekshumirani tek 1991. nakon pada Sovjetskog Saveza.

Pogledajte: Ekshumirani ostaci Nikolaja Romanova

Trebalo je više godina da se pronađu ostaci tela za koja se veruje da su pripadala Alekseju i Mariji, ali se do dana današnjeg sumnja da je zaista reč o carevoj deci. Iako je istraga o smrti Romanovih zvanično okončana 2011, slučaj je ponovo otvoren prošlog meseca i ekshumirani su ostaci Nikolaja II i njegove supruge.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka