Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na gornjem sloju Sunca nalazi se ogromna rupa

Iako je ne vidimo, džinovska rupa nalazi se na površini Sunca, kao i u njenom magnetnom polju.

  Izvor: Foto: NASA

Zbog masovnog izbacivanja solarnog vetra koji nastaje zbog ove divovske rupe koja se sudara sa Zemljinim magnetnim poljem, upravo u ovim trenucima sjajne aurore svetlucaju na polovima Zemlje.

Nasina Opservatorija za posmatranje solarnih aktivnosti (Solar Dynamics Observatory), uz pomoć aparature za beleženje širenja ultraljubičastih talasa, snimila je nekoliko spektakularnih fotografija gigantske rupe u Suncu koja ljudskom oku nije vidljiva.

Saznajte: Kako zaista izgleda Sunčev sistem? (VIDEO)

Iako je ne vidimo, ona se ipak tamo nalazi. Reč je o velikoj rupi u Sunčevom magnetnom polju koja omogućava česticama da izmaknu snažnim eksplozijama. Te čestice koje putuju prema Zemlji, u trenutku dodira s atmosferom prouzrokuju snažne geomagnetne oluje koje pak mogu naštetiti radijskim frekvencijama i satelitima, a istovremeno stvaraju predivne aurore koje obasjavaju nebo nad polovima.

Koronalne rupe nisu retka pojava, a obično se nalaze na polovima Sunca ili na njegovim nižim geografskim širinama. Najčešće nastaju u vreme kada je Sunce manje aktivno, a pojavljuju se na spoljnom sloju Sunca, koji se zove korona.

Pročitajte: Da li će Sunce početi da izlazi na zapadu?

Aurore su obično vidljive na najudaljenijim tačkama severnog i južnog pola Zemlje, a u poslednje vreme su toliko sjajne, da su stručnjaci Nacionalnog centra za okeanografiju i atmosferu predvideli njihovu vidljivost mnogo dalje od samog pola.

Za sada se to još nije dogodilo, ali nešto slično se već dešavalo u prošlosti. Koronarne rupe nisu statične, one se kreću prema zapadnom delu površine Sunca. S obzirom na to da njihovu aktivnost niko ne može da predvidi, još će neko vreme slati solarne vetrove na Zemlju i pri tom stvarati geomagnetne oluje, a na nebu iznad polova stvarati pravi lajt šou.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka