Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

6 ideja koje će promeniti svet

Autor Nevena Colic
Autor Nevena Colic

BBC's Science Focus je objavio spisak ideja koje će u budućnosti potpuno promeniti našu planetu i način života na njoj. Prenosimo vam najzanimljivije.

Izvor: Foto: Shutterstock

Automobili koje pokreće vodonik

Punjen hemijskom reakcijiom vodonika i kiseonika, "Tojotin" automobil Miraije veoma skup zbog toga što se vodonik mora skladištiti u rezervoarima pod velikim pritiskom, iz sigurnosnih razloga. 

Zbog toga, naučnici u Velikoj Britaniji pokušavaju da razviju jeftiniju varijantu koristeći metod dobijanja vodonika iz amonijaka. Po rečima profesora Bil Dejvida, koji vodi taj istraživački tim, mala količina vodonika u kombinaciji s amonijakom može obezbediti sagorevanje u običnim motorima automobils. Profesor Dejvid predviđa da će dva litra ovog novog goriva omogućiti kretanje prosečnog porodičnog automobile. 

Pogledajte i:10 izuma koji su promenili svet

Skoro supersonični vozovi

Njih pokreće kompresovani vazduh i indukcioni motori u vakuum cevima. Ovaj putnički voz, koji je osmislio Elon Mask, treba da dostigne brzinu veću od 1.200 kilometara po satu, što je duplo brže od japanskog brzog voza koji putuje 600 kilometara na čas. 

Internet za sve

Kako prenosi Vašington post, Elon Mask trenutno čeka odobrenje američkih vlasti da pošalje oko četiri hiljada malih satelita u Zemljinu orbitu. Ovi sateliti su napravljeni tako da odašilju signal velike brzine čak i ka delovima naše planete u kojima se internet signal ne može naći. 

Pročitajte i: 10 najvažnijih otkrića koja nisu dobila Nobelovu nagradu

Poluprikolice koje će same voziti 

Kompanija Mercedes - Benz i Peloton, kompanija koja se bavi automatizovanim vozilima, planiraju da naprave kamione bez vozača. Ovi kamioni će biti jeftiniji zato što će trošiti manje goriva nego obični. 

Zvuk koji gasi vatru

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto:YouTube/Printscreen

Kako su poari sve učestaliji poslednjih godina, nove tehnologije za borbu protiv požara su sve efektivnije. Jedan novi način pokazali su nam studentiUniverziteta "Džordž Mejson" Set Robertson i Vit Tren, koji su patentirali uređaj koji šalje buku prema plamenu. Koristeći pravu frekvenciju, talasi pritiska koji dolaze iz uređaja, sprečavaju snabdevanje vatre kiseonikom. Očekuje se da se ovaj izum ubrzo testira i na velikim požarima. 

Saznajte i: 10 izuma koji su promenili svet

Prenosivi sistemi za vodu

Preko 780 miliona ljudi u svetu nema pristup čistoj vodi, dok čak dve milijarde nema adekvatne sanitarije. Kako bi pomogli, istraživači u Engleskoj su izumeli prenosive sisteme za vodu. Profesor Daren Rejnolds, vođa ovog istraživačkog tima, kaže da je prvi stepen ovog projekta uspeo da proizvede dva kubna metara vode za piće tokom perioda od 12 dana. 

Iako ovo ne izgleda kao velika cifra, mora se uzeti u obzir da je jednom čoveku potrebno minimum dva litara vode za piće dnevno, što je manje od kubnog metra godišnje.

Najnovije

Priroda

Nauka