Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija plemena Šavante: Može li tradicija uticati na evoluciju?

Kako je moguće da se fizičke karakteristike pripadnika ovog naroda menjaju brže i u većoj meri nego kada je reč o članovima susednih plemena?

Stručnjaci pretežno da veruju da evolucijom upravljaju faktori poput životne sredine, u koje uključuju klimu i geografske prepreke kao što su reke i planine. Ipak, ne treba zanemariti kulturološki faktor – skup tradicija i ponašanje koje se prenosi s generacije na generaciju.

Pogledajte: Neobičan talenat plemena Igorot

Kako bi utvrdili da li kultura može da utiče na evoluciju, grupa naučnika je analizirala fizičke karakteristike 1.203 člana nekolicine južnoameričkih plemena koji žive u brazilskom delu Amazonije i planinskim delovima ove zemlje. Istraživanjem je utvrđeno da se jedna grupa – pleme Šavante – razlikuje kada je reč o obliku glave: pripadnici ovog plemena imaju veće glave, duža i uža lica i šire noseve.

Ove karakteristike razvile su se tokom 1.500 godina koliko već žive odvojeni od sestrinske grupe po imenu Kajapo. Zanimljivo, to je čak 3,8 puta brže nego nastanak promena primećenih u drugim plemenima.

Pročitajte:Misteriozna plemena koja su odbacila modernu civilizaciju

Upravo za Šavante naučnici veruju da su se promenili pod uticajem kulture. Zanimljivo je da četvrtinu populacije sela Sao Domingo – u kom žive samo članovi ove grupe – čine sinovi poglavice Apoena, koji je imao pet žena. Po tradiciji Šavantea, uspešni muškarci imaju pravo da se više puta ostvare u ulozi oca, što znači da njihove fizičke karakteristike mogu brzo da se rašire unutar grupe.

„Analiziramo pleme Šavante već oko pola veka i od početka su njihove morfološke karakteristike pokazivale razlike u odnosu na amerindijanski šablon“, objasnio je genetičar brazilskog Federalnog univerziteta u Rio Grande do Sulu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka