Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Jeste li ikada došli u iskušenje da pojedete neku namirnicu koja se ubuđala pri vrhu nakon što izvadite njen deo koji je promenio boju? Evo šta stručnjaci misle o tome...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani – poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću – spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.

Pročitajte:Hoće li ova hrana uskoro nestati?

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Pogledajte:Zanimljiv izum za borbu protiv bacanja hrane

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka