Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mars: razrešena misterija džinovskog plavog kratera

Površinu kratera veličine Teksasa i Kalifornije (zajedno) primetio je Nasin Orbitalni istraživač Marsa, i od tad ne prestaje da zbunjuje naučnike širom sveta.

  Izvor: Foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

„Krateri bi trebalo da su oblika činije, ali ovaj sadrži terase na svojim zidovima“, objašnjava Ali Bramson, diplomirani student Univerziteta u Arizoni. 


Terase (nivoi) mogu nastati usled slojevitosti različitog materijala na površini planete, kao što su prljavština, led ili kamen.

„Kada se krater formira, njegov oblik zavisi od udarnog talasa objekta koji udara o površinu, kao i podloge u koju udara“, dodaje Bramson. „Ukoliko imate slabiji materijal pri površini, udarni talas može da istisne taj materijal mnogo lakše, i kao rezultat dobijate terasiranje površine između slabijih i jačih materijala“.

Saznajte:Da li je ovo najbolje mesto za potragu za životom na Marsu?

Za razliku od Zemlje, Mars nema veliki satelit da ga čini stabilnim, već suprotno, ova crvena planeta konstantno podrhtava oko svoje ose. Zbog toga ima nagle i česte promene klime koje su dovele i do povremenih ledenih doba.

Kako bi potvrdili svoje teorije, naučnici su koristili snimke visoke rezolucije Orbitalnog istraživača Marsa (HiRISE), kao i instrumente za merenje radarskih impulsa na Marsu (SHARAD) kako bi kreirali trodimenzionalni model kratera i ispitali njegove slojeve.

Pročitajte i:Šta predstavljaju misteriozne plave površine na Marsu?

„Rezultat je bio revolucionaran. Ispostavilo se da Marsova crvena prašina prekriva slojeve leda. Naravno, znali smo da postoji, ali ne i da je toliko blizu površine," objašnjava jedan od naučnika.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su magazinu Američkog geofizičkog zavoda, Geophysical Research Letters.

Površinu kratera veličine Teksasa i Kalifornije (zajedno) primetio je Nasin Orbitalni istraživač Marsa, i od tad ne prestaje da zbunjuje naučnike širom sveta.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka