Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili neuron koji utiče na alkoholizam

Zbog čega, u slučaju nekih pojedinaca, jedno piće uvek vodi drugom?

Prema novom istraživanju, alkohol menja i strukturu i funkciju specifične grupe ćelija u delu mozga upravlja ponašanjem. Promene na ovim ćelijama prave ih labilnim i šalju signale koji stvaraju potrebu za većom količinom pića.

Otkriće istraživača teksaškog Univerziteta A&M proističe iz ranijeg rada od strane iste grupe koja je pronašla da alkohol slabi važan neuronski proces u ćelijama koje se nalaze u području mozga koje se naziva dorsomedial striatum (DMS). Ovaj proces, nazvan sinaptička plastičnost, uključuje promene smernica između neurona - sinapse - preko kojih se vrši protok informacija.

TRAVA:Nova saznanja o marihuani

„Alkoholizam je veoma česta bolest," objašnjava Jan Vang, doktor i glavni autor istraživanja, „ali mehanizam kako to sve funkcioniše nije bilo lako razumeti."

Uz pomoć Vanga i njegovog tima, malo smo bliže razumevanju toga šta je glavni okidač. Koristeći životinjski model, istraživači su utvrdili da alkohol zapravo menja fizičku strukturu srednjih neurona, glavni tip ćelija u strijatumu. Na ove neurone se može gledati kao na drvo, s mnogo grana i bodlji koje izlaze iz njih. Svaki od tih neurona ima jednu od dve vrste receptore dopamina, D1 ili D2, pa se može smatrati bilo D1 ili D2 neuronima. Kada su aktivirani neuroni D2, oni obeshrabruju akciju - to nam poručuje da sačekamo, da se zaustavimo, da ne radimo ništa.

Pročitajte: Ptice koje su nastradale zbog previše alkohola

Opšte je poznato da je neurotransmiter dopamin uključen u stvaranje zavisnosti, što znači da dopamin D1 receptor takođe igra važnu ulogu u tome. Tim je otkrio da periodično konzumiranje velike količine alkohola utiče na neurone D1, čineći ih labilnijim, što znači da se aktiviraju manjom stimulacijom.

„Ako su ovi neuroni probuđeni, vi ćete želeti da pijete alkohol", rekao je Vang. „Takođe, kada pijete alkohol dugoročna memorija je poboljšana, na neki način, ali nije korisna - zapravo, podstiče zavisnost jer utiče na neurone dejstvovanja."

„Moj krajnji cilj je da razumemo kako mozak ovisnika radi, a kada to shvatumo, moći ćemo da ugušimo želju za još jednom turom pića i time zaustavimo ciklus alkoholizma."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka