Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto hodamo u krug kada se izgubimo?

Ukoliko se izgubite u pustinji ili gustoj šumi i imate osećaj da hodate u krug, vrlo verovatno da to i radite.

  Izvor: Foto: Profimedia

Po sprovođenju niza eksperimenata sa povezima preko očiju ispitanika, grupa istraživača sa Maks Plank instituta za biološku kibernetiku u Nemačkoj su došli do nekoliko saznanja.

Pročitajte:Kucanje poruka menja naš hod

Nakon što su bili lišeni svih vizuelnih mogućnosti, ispitanici su završili hodajući u malim krugovima s prečnikom oko 20 metara. Ponekad u jednom, a ponekad u drugom smeru. Time je sumnja nekoličine teorija otklonjena. Na primer, tim naučnika nije pronašao nikakvu korelaciju između faktora kao što su neravnomerne dužine nogu, dominacija leve ili desne strane, kao ni nepravilno baždarenje o tome kako morate pomerati noge da bi hodali pravo.

Istraživači veruju da je konstantno ponavljanje hodanja produkt samog načina ramisljanja o „hodanju pravo“. Sa svakim korakom mali vid odstupanja je pridodat kognitivnom osećaju za pravac, a nagomilavanje ovih odstupanja sužavaju osećaj orijentacije i konačno dovode do hodanja u krug.

Saznajte:Koliko brzo morate trčati da biste hodali po vodi? (VIDEO)

„Samo hodanje po pravoj liniji čini se kao jednostavna i prirodna stvar, ali ako mislite o tome, stvari u vašem mozgu se zakomplikuju“, objašnjava Jan Souman, psiholog sa Maks Plank instituta za biološku kibernetiku u Nemačkoj. „Posle niza sprovedenih eksperimenata, nikad ne bih išao u šetnju gustom šumom bez kompasa ili globalnog pozicionog sistema", dodaje on.

Rezultati ispitivanja objavljeni su u magazinu Current Biology, kako bi prikazali da bez obzira koliko mislili da je hodanje pravo jednostavno, ustvari nije.Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka