Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Sunce početi da izlazi na zapadu?

Polovi magnetnog polja Zemlje menjaju se na 100.000 godina, što može da promeni smer kretanja planete. Naučnici upozoravaju da je sada taj period postao kraći.

  Izvor: Foto: Profimedia

Astronomi su već uočili fenomen kretanja planeta u suprotnom smeru i nazvali ga „Retrograde Motion”, što znači retrogradno pomeranje. Većina naučnika tvrdi da će ovaj fenomen zahvatiti sve planete, makar jedanput, i da je Zemlja samo jedna od njih. Zato se naučna javnost nije iznenadila što je Evropska svemirska agencija (ESA), na osnovu otkrića Američke svemirske agencije (NASA), ozbiljno upozorila žitelje naše planete da će se usled preobražaja Zemljinog magnetnog polja jednoga dana Sunce pojaviti sa zapada. Zavisnici od teorija katastrofa ovo naučno upozorenje odmah su plasirali kao novi „smak sveta”. Ali do njega neće doći. Dovoljno je da čovečanstvo bude spremno u slučaju da dođe do pomeranja magnetske igle, odnosno kompasa, uvereni su naučnici.

Saznajte:Kako su astronomski objekti dobili imena?

Američki naučni časopis „Lajv sajens” tvrdi da Zemljino magnetno polje nije više jako kao što je nekada bilo već je desetostruko slabije nego proteklih godina, a njegovo slabljenje je ubrzano poslednjih šest meseci.

Zna se da je Zemljino magnetno polje kružni omotač koji štiti Zemlju od solarnih oluja i štetnih kosmičkih zraka, kao i od promena u magnetnom polju.

Da će biti preokreta na Zemljinom magnetnom polju potvrdila je i ESA, koja prati ove promene od novembra 2002. godine.

„Poznato je da se polovi magnetnog polja Zemlje menjaju otprilike svakih 100.000 godina. Ali, sada je otkriveno da se period promene magnetnog polja Zemlje višestruko ubrzao. Prirodno je da se taj period promene smanjuje za pet odsto svakih 100 godina, međutim, novi naučni podaci potvrđuju da se taj procenat sada ostvaruje za svega deset godina, što upozorava na velike kosmičke neprilike u bliskoj budućnosti”, rekao je Keli Dikerson, naučnik i novinar magazina „Lajv sajens”.

Pogledajte:Prvi snimci Plutona: Misteriozna bela polja patuljaste planete

Naučnici su ranije predviđali da bi se ove promene mogle dogoditi za nekih 2.000 godina, ali nova merenja govore da bi do njih moglo doći mnogo pre.

„Sve to znači da će se, prvi put u više od 100.000 godina, kompas, magnetna igla usmeriti prema jugu umesto ka severu, što će na mnogo načina uticati na sistem transporta i komunikacija”, navode naučnici.

Izvor: politika.rs

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka