Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Celo selo boluje od iste neobične bolesti?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Od 800 stanovnika brazilskog naselja Areras čak 600 sigurno nećete sresti na ulici ukoliko je dan topao i sunčan.

Izvor: Foto: Profimedia

U državi Sao Paulo, u naselju Araras, čak 600 ima vrlo redak i vrlo težak poremećaj zvan Xeroderma Pigmentosum. Zbog ove bolesti stanocnici Ararasa ne smeju da izađu napolje vrelim letnjim danima. Ono im u vrlo kratkom roku bukvalno sprži kožu.

Jeste liznali da postoji "vampirska bolest"?

"Zbog te bolesti već sam izgubio jedno oko, a drugo ne mogu da zatvorim. Zatvoren sam u kući, jer ako izađem, odmah osetim kako mi sunce prži kožu", rekao je za Daily Mail meštanin Đalma Jardin.

Zbog te užasne bolesti seljane u Brazilu nazivaju i vampirima. I ne samo što imaju teške opekotine - oboleli stanovnici Ararasa mogu dobiti rak kože čak i ako su kraće vreme izloženi sunčevim zracima.

Saznajte: Kako prašina iz Sahare dospeva do Brazila? (VIDEO)

I dok se po selu šire razne teorije - od toga da se bolest prenosi polnim putem do toga da je reč o božjoj kazni - stručnjaci objašnjavaju da je reč o naslednom genetskom poremećaju. Većina stanovnika Ararasa potiče iz tri porodice portugalskih osvajača koji su utemeljili to selo. I danas brak sklapaju ljudi koji su bliski rođaci, pa taj kobni gen ostaje dominantan u mestu.

Inače, od te bolesti u celom svetu boluje oko 10.000 ljudi. Gotovo svaki deseti je iz ukletog Ararasa.

Izvor: 021

Najnovije

Priroda

Nauka