Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je nekome određeni miris prijatan, a drugom smeta?

Koliko puta vam se dogodilo da ste oduševljeni mirisom nekog parfema, cveta ili omekšivača, a da vaši prijatelji smatraju da je taj miris izrazito neprijatan?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, tu ne važi stara izreka da su ukusi različiti – razlog je daleko kompleksniji.

Saznajte: Zašto mirisi bude uspomene?

Naime, stručnjaci Univerziteta „Djuk“ zaključili su da svako od nas na poseban način percipira određeni miris. Kako oni objašnjavaju, za aktivnost receptora u ljudskom nosu zaduženo je oko četiri stotine gena. To možda ne zvuči kao veliki broj, s obzirom na to koliko gena je uključeno u funkcionisanje tela, ali taj broj podrazumeva više od 900.000 različitih kombinacija u receptorima.

Prisustvo ili izostanak makar jedne aminokiseline je sasvim dovoljno da se nešto oceni kao prijatan ili neprijatan miris. Receptori kontolišu senzore koji određuju kako ćemo osetiti neki miris, a kombinacija receptora šalje specifične signale mozgu.

Otkrijte: Zašto pojedini uživaju u mirisu benzina?

Dakle, kada određeni miris dođe do nosa, on nailazi na receptore, koji dalje prenose informaciju do mozga i poručuju nam da li je miris (ne)prijatan.

Naučnici su i ranijim istraživanjima utvrdili koji geni utiču na receptore mirisa, ali nauka još uvek nema odgovor na pitanje kako se ovi receptori aktiviraju.

Pročitajte: Kako nastaje "miris smrti"?

Stručnjaci su pokušali da dođu i do tog podatka, tako što su klonirali pet stotina receptora dvadesetoro ljudi koji su imali sitne varijacije u jednoj ili dvema aminokiselinama. Potom su molekuli sistematski izloženi različitim mirisima, pri čemu su identifikovali grupu od 27 receptora koji se aktiviraju makar na jedan miris.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka