Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matematičari pronašli novi „savršeni oblik“?

Trojica naučnika otkrila su tek petnaesti tip nejednakog petougla kojim se može popločati neka površina bez preklapanja i praznina. Ovo je prvo takvo otkriće tokom proteklih 30 godina!

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Verovatno ste čuli za teselaciju, postavljanje geometrijskih oblika u ravan bez preklapanja i praznina. Ona ima i praktičnu primenu, u popločavanju ulica ili postavljanju pločica u domu, i ulogu u umetnosti, posebno u delima Morisa Eshera.

Poslednji petougao koji se za to može upotrebiti utvrđen je pre trideset godina, a nedavno je tim stručnjaka pronašao i petnaesti takav petougao! Za matematičare je ovaj pronalazak gotovo kao pronalaženje nove atomske čestice, istakli su stručnjaci koji su došli do otkrića.

Koristeći program koji su osmislili studenti, istraživači Univerziteta u Vašingtonu – profesor Kesi Man, njegova supruga Dženifer Meklaud-Man i student David fon Derau – utvrdili su još jedan oblik kojim se može izvesti teselacija.

Mnoge strukture koje vidimo u prirodi, od kristala do virusa, sastoje se od blokova koji formiraju strukturu većeg obima", objašnjava Man za Guardian.

Otkrijte: Malo poznate matematičke zanimljivosti

Uticaj novootkrivenog nejednakog petougla predstavlja korak bliže da potpuno razumemo kako mnoge stvari u svetu funkcionišu, kako se upotpunjuju", dodaje Man.

Svima je poznato da se trougao i kvadrat lako popločavaju u neograničenim oblicima i veličinama, a da konveksni poligoni s više od šest strana to ne mogu. S druge strane, popločavanje nejednakim petouglovima je izazov koji su mnogi prihvatili tokom prošlog veka, ali samo nekoliko njih je uspelo u tome.

Pročitajte:Biljke vrše matematičke proračune kako bi preživele noć

Trojica naučnika otkrila su tek petnaesti tip nejednakog petougla kojim se može popločati neka površina bez preklapanja i praznina. Ovo je prvo takvo otkriće tokom proteklih 30 godina!
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka