Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Meksiko: Ispod majanske piramide pronađena podzemna reka!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Glavna piramida majanskog grada Čičen Icea delimično se nalazi iznad podzemne reke, ističu meksički stručnjaci.

Izvor: Foto: AP Photo/Israel Leal

Stručnjaci iz meksičkog Nacionalnog autonomnog univerziteta saopštili su juče da su pronašli podzemnu šupljinu 20 metara ispod piramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo.

Geofizičar Rene Čavez objašnjava da je korito podzemne reke prirodno pokriveno stenama i da su takve podzemne reke često povezane sa otvorenim jezerima "cenotama" koja su uobičajena za Jukatan.

Pročitajte:Majanska pećina puna skeleta dece – dokaz drevne trgovine ljudima?

Čavez kaže i da se ugao piramide oslanja na podzemnu komoru i da je piramida u opasnosti da se sruši, piše AP.

Arheolog Giljermo de Anda kaže da je to otkriće važno. De Anda, koji nije učestvovao u studiji kaže da bi bi ono moglo da potvrdi da su Maje mape i simbole svoje kosmologije inkorporirali u svoje hramove i sveta mesta.

Majansko žrtvovanje:Brutalni ritual uklanjanja srca

Cenote koje okružuju piramidu mogli bi da predstavljaju četiri tačke kompasa. Reka u centru mogla bi da bude centar majanskog sveta koji su oni zamišljali kao drvo s dubokim korenjem.

Istovremeno sa ovim otkrićem, Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je juče da je na drugom majanskom lokalitetu - Uskmalu, pronadjena velika količina lekovitog bilja u blizini strukture poznate kao guvernerova palata.

Pročitajte:Majanski duhovni svet

Direktor lokaliteta Uksmal Hoze Hukim Herera kaže da je koncentracija tog bilja mnogo veća u svetoj oblasti nego u okolini što znači da su ih Maje namerno tu posadile kako bi imale neku vrstu medicinske bašte. Na nalazištu se nalazi oko 150 vrsta biljaka koje se koriste za lečenje zmijskih ujeda, stomačne infekcije i groznicu.

Izvor: B92 (Tanjug)

Najnovije

Priroda

Nauka