Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovo najbolje mesto za potragu za životom na Marsu?

Basen na kom se nekada nalazilo poslednje jezero na Marsu odlično je polazište za traganje za vanzemaljskim oblikom života, smatraju trojica naučnika.

  Izvor: Fotografija sastavljena od delića snimaka koju je na zemlju poslao orbiter Viking Foto: AP Photo/NA

Iako na Crvenoj planeti više nema vode, ona je pre nekoliko milijardi godina imala ogromne okeane, a za njima je možda ostalo nešto što će nam razotkriti da li je u njima bilo života.

Na Marsu se, doduše, pre oko 3,6 milijardi godina pojavio “novi talas” površinske vode koja je bila smeštena u basenu u blizini ekvatora, oko 160 kilometara od mesta na kom se trenutno nalazi rover Kjuriositi.

Hvala, NASA:Uživajte u nesvakidašnjem iskustvu – turističkom obilasku Marsa!

To je jedno od najmlađih jezera na Marsu, stoji u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Geology.

Otkriće je uzbudljivo iz aspekta potrage za marsovskim oblicima života, objašnjava vođa studije Brajan Hajnek, saradnik Laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku na Univerzitetu “Kolorado”.

“U vreme kada je to jezero postojalo, na Zemlji je već bilo života”, objasnio je Hajnek za Business Insider. “Tom analogijom, možemo reći da je to odlično mesto za traženje ostataka marsovskog života”.

Saznajte: Šta predstavljaju misteriozne plave površine na Marsu?

Istraživači ispituju starost i poreklo stotina slanih dolina širom Marsa, kako bi mapirali koliko je vode nekada postojalo na njegovoj površini. Ipak, teško je proceniti koliko su stare pojedine naslage soli. Jedini način koji trenutno imaju je prema broju kratera od udara meteora, koji zatim porede sa brojem kratera na Mesecu.

Trenutno nema planova za posetu najmlađem jezeru na Marsu, ali Hajnek se nada da će možda njegov rad naterati NASA da sledeći rover koji će na Mars poći 2020. pošalje baš na ovu ravan.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka