Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Ajkula koja nije imala kontakt s mužjakom 45 meseci donela na svet mladunca

Autor Branislava Lazin
Autor Branislava Lazin

U jednom američkom centru za brigu o bambus ajkulama s braon prugama zabeležen je zanimljiv slučaj. Kako je do toga došlo?

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jedna ženka bambus ajkule s braon prugama, koja se obično može naći u Tihom okeanu, u blizini obale Japana i Indonezije, nedavno je iznenadila stručnjake kada je položila oplođeno jaje bez kontakta s mužjakom tokom prethodnih 45 meseci.

Pogledajte: Da li biste pomogli mladuncu bele ajkule? (VIDEO)

Naučnici koji u akvarijumu Kalifornijske akademije nauka brinu o trima ženkama ove vrste nisu verovali da je reč o „devičanskom“ rođenju, koje se događa kod pojedinih vrsta ajkula. Genetskim testiranjem mladunca otkriveno je da se oplodnja odvila normalnim putem, uz seme mužjaka, što znači da ženka bambus ajkule s braon prugama „čuva“ seme za pravi trenutak.

Naučnici i dalje pokušavaju da utvrde kako se to dogodilo, a veruju da bi pronalaženje odgovora na pitanje kako je moguće da je ženka čuvala semenu tečnost 45 meseci moglo predstavljati važan korak u očuvanju ugroženih vrsta. Oni veruju da su ove ajkule razvile neobičnu strategiju parenja, jer se retko sreću pa se pare kada mogu.

Pročitajte:Kako hipnotisati ajkulu?

Mozes Bernal, ihtiolog Univerziteta u Teksasu koji se bavi proučavanjem bambus ajkule s braon prugama, istakao je da „skladištenje“ sperme nije toliko poznata taktika, ali je prilično uobičajena za insekte i zmije.

„Ipak, to je najduži vremenski period da ijedna ajkula čuva seme toliko dugo. Ova strategija je dobra jer pomaže ajkulama da opstanu još mnogo godina.“

U jednom američkom centru za brigu o bambus ajkulama s braon prugama zabeležen je zanimljiv slučaj. Kako je do toga došlo?
Izvor: YouTube

Najnovije

Priroda

Nauka