Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li bi Nojeva barka zaista mogla da plovi noseći sve životinjske vrste?

Naučnici su istraživali da li bi zakonima fizike mogla da se objasni priča o barci koja je spasla parove svih vrsta koje su živele na planeti.

  Izvor: Replika Nojeve barke u Holandiji Foto: Profimedia

Naime, iako deluje gotovo nemoguće da pripadnici svih vrsta na planeti mogu da stanu na jednu barku, naučnici su izračunali da je takva barka zaista mogla da plovi – čak i s po dva primerka svake životinje.

Nakon što su utvrdili tačne dimenzije broda, na osnovu podataka do kojih su došli analiziranjem Starog zaveta, studenti fizike na postdiplomskim studijama Univerziteta u Lesteru istraživali su da li bi Nojeva barka mogla da nosi sav životinjski svet i normalno plovi.

Štitimo životinje:Gradnja nojeve barke

Prethodna istraživanja su pokazala da je Noje, u teoriji, mogao da spase oko 35.000 tadašnjih životinjskih vrsta.

U Prvoj knjizi Mojsijevoj date su dimenzije broda, a po analizi tih podataka, studenti su zaključili da je barka mogla da bude dugačka 144 metra.

Koristeći približne težine životinja i neke osnovne fizičke principe, otkrili su da bi takav brod mogao da ostane na površini i sa 70.000 životinja na njemu.

Student Bendžamin Džordan rekao je za Telegraf da "koristeći dimenzije barke i gustinu vode, izračunali smo silu potiska, koja je, po Arhimedovom principu, jednaka težini tečnosti koja je istisnuta telom". Zahvaljujući tome, oni su procenili ukupnu masu koju bi barka mogla da ponese, a da gravitaciona sila ne nadjača silu potiska – odnosno, da brod ne potone.

Otkrijte: 5 fenomena iz oblasti fizike

Tim koji je sproveo istraživanje je naglasio da ova studija nije donela bilo kakve zaključke o tome da li je moguće ostvariti i adekvatne uslove za život na barci.

Njegov kolega Tomas Moris primetio je da malo ko Bibliju smatra izvorom informacija koje se mogu objasniti naučnim principima, zbog čega je ovaj tim bio prilično iznenađen kada je otkrio da bi Nojeva barka mogla da plovi.

"Ne dokazujemo da li je postojala, ali bi ovakav koncept definitivno bio moguć", ističe on.

Naučiteprincipe fizike pomoću kugli i klatna (VIDEO)

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u prestižnom magazinu Journal of Physics Special Topics.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka