Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bonsai star 390 godina koji je preživeo napad na Hirošimu

U Nacionalnom muzeju bonsaija i penđinga u Vašingtonu od 1976. godine nalazi se drvo koje je vekovima živelo u Japanu, a 1945. svega dva kilometra od mesta na koje je pala atomska bomba.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kada je 6. avgusta 1945. godina bombarder "Enola Gej" bacio atomsku bombu, to je označilo smrt mnogim ljudima, životinjama i biljkama. Ipak, jedna malena biljka preživela je ovaj napad - japanski beli bor posađen kao bonsai 1625. godine.

Kako je stradalo „najusamljenije drvo na svetu“?

On je bio u vlasništvu porodice Jamaki, koja je imala rasadnik bonsaija, a ovo stablo bilo je zaštitni znak njihovog rasadnika. O njemu je brinulo šest generacija porodice Jamaki, a potom je ovaj bor poklonjen Sjedinjenim Američkim Državama 1976. godine s još 52 bonsaija, povodom proslave dva veka od sticanja nezavisnosti.

Otkrijte:10 zanimljivosti koje niste znali o drveću

"Gospodin Jamaki, koji je poklonio drvo, došao je u Ameriku četiri ili pet godina kasnije", otkrio je pre nekoliko godina Džek Sustik, kustos u Nacionalnom muzeju bonsaija i penđinga, i dodao da je Masaru Jamaki zaplakao kada je ugledao svoje drvo jer je primetio da je "ono tu srećno".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka