Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega su plaže Maldiva tako posebne?

Ukoliko se ikada nađete na nekoj od maldivskih plaža, imajte na umu da na veličanstvenom prizoru u kom uživate možete da zahvalite ribama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Maldivska ostrva su koralna ostrva, izgrađena od nagomilanih komadića korala i drugih nataloženih materijala koji potiču s okolnih grebena. Kako je sve to uspelo da formira predivne plaže svetlog peska?

Geolog Kris Peri objašnjava da je, u slučaju makar jednog ostrva – Vakarua – za to bila zadužena riba papagaj, odnosno dve njene vrste.

Zaštonojevi zabijaju glavu u pesak?

Riba papagaj dobila je ime zbog svojih neobičnih zuba zbijenih tako da liče na ptičji kljun. Ove ribe hrane se algama i polipima korala, koje zubima stružu s koralnih grebena. Zadnjim zubima, zatim, sitne koral sve dok od njega ne naprave prah, koji se dalje prenosi u njihove creva i izbacuje kroz fekalije. One se, potom, talože i izbacuju na obalu.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bicolor_parrotfish.JPG
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Ribe papagaji koji žive u vodama Maldiva godišnje mogu da pojedu i više tona korala, zbog čega Peri smatra da one imaju veliku ulogu u formiranju ovih predivnih plaža.

Kako je nastala Staklena plaža?

Konkretno na ostrvu Vakaru, Peri i njegov tim utvrdili su da ribe papagaji prave više od 680.380 kilograma takvog taloga godišnje i time doprinose plažama u velikoj meri – čak 85 odsto zasluga pripada njima.

Međutim, s obzirom na to da su ostrva Maldiva veoma niska i često pogođena plimom, ribe papagaji koji oko njih žive su ugrožene...

Pogledajte: Zastrašujući prizor ajkula na peščanoj plaži (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka