Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovija vakcina protiv ebole efikasna u 100 odsto slučajeva!

Hoće li ovo naučno dostignuće zaustaviti jednu od najvećih pošasti XXI veka?

  Izvor: Foto: AP Photo/WHO, Christopher Black, HO, File

Nova vakcina protiv ebole, ispitana na hljadama zaraženih u Gvineji, pokazala se kao efikasna zaštita u 100 odsto slučajeva i mogla bi da zaustavi širenje smrtonosnog virusa, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se navodi u saopštenju, dosadašnji rezultati testiranja vakcine VSV-ZEBOV nad više od 4000 osoba koje su bile u kontaktu za zaraženim, pokazali su efikasnost od 100 odsto samo deset dana nakon primanja. Rezultati ispitivanja su "izvanredni" i menjaju tok igre, ocenili su zdravstveni stručnjaci širom sveta.

Kako oboleli od ebole mogu da vide lica onih koji im pomažu?

"Verujemo da je svet na pragu pronalaženja efikasne vakcine protiv ebole", istakla je stručnjak za vakcinu SZO Mari Paul Kini na konferenciji za novinare u Ženevi.

Korišćenje vakcine može pomoći pri zaustavljanju epidemije virusa Ebole, koji je od decembra 2013. godine usmrtio više od 11.200 osoba na zapadu Afrike, navodi Rojters.

"Ovo je izuzetno obećavajući razvoj stvari", rekla je generalna direktorka SZO Margaret Čen i dodala da je vakcina važno oružje za sadašnje i buduće epidemije.

Ispitivanje je moralo da bude sprovedeno dok virus i dalje cirkuliše, rekao je šef odeljenja za infektivne bolesti sa Norveškog instituta za javno zdravlje Džon Arn Rotingen, koji je bio i predsednik nadzorne grupe za sprovođenje ispitivanja.

"Znali smo da smo u trci sa vremenom i da je testiranje moralo da bude sprovedeno u najizazovnijim okolnostima", istakao je on.

Pročitajte: Sve što treba da znate o eboli

Istraživači su tokom ispitivanja efikasnosti i bezbednosti vakcine VSV-ZEBOV, koje je počelo 23. marta u Gvineji, koristili strategiju poznatu kao "prsten vakcinacije". Strategija je podrzumevala da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa nekim od zaraženih vakcinišu odmah ili kasnije.

Rezultati su pokazali visoku stopu zaštite kod onih koji su odmah vakcinisani, te su istraživači 26. jula odlučili da ne koriste više strategiju "odlaganja" zbog rizika koji predstavlja za živote testiranih.

Svi učesnici ispitivanja sada primaju vakcinu odmah, a u njegovom nastavku biće uključene i osobe od 13 do 17 godina, a možda i deca od šest godina, navela je SZO.

Udruženje "Lekari bez granica" poziva da se vakcina VSV-ZEBOV sada koristi i u drugim centrima epidemije kao što su Liberija i Sijera Leone gde bi, kako navode, mogla da zaustavi širenje virusa i zaštiti zdravstvene radnike.

Testiranje vakcine VSV-ZEBOV sprovele su kompanije "Merk" i "Nju link dženetiks".

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka