Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras uživajte u pogledu na plavi Mesec

Redak kosmički fenomen – pojavu dva puna meseca u jednom kalendarskom mesecu – imaćemo priliku da posmatramo večeras. Hoće li on zaista promeniti boju?

  Izvor: Pogled na plavi Mesec iznad Rija de Žaneira u avgustu 2012 Foto: Profimedia

Drugi put u julu, na nebu će zasijati pun mesec.

Do ove pojave dolazi jer se kalendarski meseci ne poklapaju s orbitom Zemljinog prirodnog satelita, koja traje 27,3 dana. Iz tog razloga svake dve, tri godine u jednom kalendarskom mesecu, Zemljani imaju priliku da uživaju u pogledu na pun mesec.

Kako jemoguće da Mesec sija?

Prošli put smo plavi Mesec videli pre tri godine, a sledeći će se dogoditi 2018.

Hoće li on zaista postati plav?

Ne. Do sada je svega nekoliko puta zabeleženo da kad podignemo pogled ka Mesecu vidimo plavu boju, što je uzrokovano sitnim česticama prašine u atmosferi.

Naime, dok one nejednako rasipaju svetlosne zrake, više se rasipaju zraci velikih talasnih dužina – zraci crvene boje. Nasuprot njima, Mesečevi zraci su beli, a kada padnu u Zemljinu atmosferu u navećoj meri se o čestice prašine rasipaju zraci crvene boje (odnosno oni većih talasnih dužina), a do nas dospevaju zraci kraćih talasnih dužina – plavi.

Zašto suameričke zastave na Mesecu danas bele?

Ipak, to nije uobičajena pojava. Čestice prašine koje dovode do ove pojave, takođe, nisu obične. One u atmosferu dospevaju nakon erupcije vulkana i jakih požara, pa ne čudi što Mesec kao plav, zapravo, vidimo veoma retko. Ipak, ponavljanje punog meseca u jednom kalendarskom mesecu nazvano je plavim po ovim retkim pojavama.

Pored toga, i sam ovaj kosmički fenomen, bio praćen plavom bojom ili ne, toliko je redak da je jedna od najpoznatijih izreka na engleskom jezik Once in a blue Moon ("Svakog plavog Meseca") označava nešto što je toliko retko da će se dogoditi jednom ili nijednom u životu.

Da li seMesec zaista udaljava od Zemlje?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka