Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Turskoj će biti postavljena Teslina bista

Bista čiji je autor akademski vajar Bojan Mikulić biće uskoro postavljena u Izmiru, u parku koji se nalazi u sklopu Ekonomskog univerziteta.

  Izvor: Foto: promo

Nikola Lončar iz Tesline Naučne Fondacije (u Filаdelfiji) predaće Teslinu bistu Generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu gospodinu Zoranu Markoviću, koji je preuzeo na sebe dalju organizaciju. Rektor Univerziteta u Izmiru sa zadovoljstvom je prihvatio ovaj poklon, a organzatori se nadaju da će i rektor Beogradskog univerziteta prisustvovati ovom događaju.

„Biznis insajder“:Nikola Tesla predvideo smartfone još 1926. godine

Ova ideja se izrodila sasvim slučajno, u maju 2015. godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira organizovala simpozijum pod nazivom  “Nikola Tesla - Pionir Električne Energije”, na kome je prisustvovalo preko 1200 ljudi. Veliki broj novinara je pratio ovaj događaj, a direktan prenos sa simpozijuma su gledali preko interneta obožavaoci Teslinog lika i dela širom sveta.

Nа simpozijumu su između ostalih govorili: direktor Muzejа Nikole Tesle iz Beogrаdа dr inž. Brаnimir Jovаnović, predsednik Tesline Naučne Fondacije Nikolа Lončаr i predsednik Komore elektroinženjerа Husein Ješil iz Izmira, koji su veoma nadahnuto predstavili život i rаd Nikole Tesle.

Pogledajte:Prvi domaći animirani film o Nikoli Tesli (VIDEO)

“Tesla je inspiracija! Omladina i studenti u Turskoj bili su veoma otvoreni i zainteresovani za nova saznanja. Moram da priznam - nismo imali u planu da poklonimo Teslinu bistu. Ali bili smo toliko ganuti pažnjom i interesovanjem za Teslu i njegov rad da smo poželeli da Teslina bista ostane tu i za pokolenja koja dolaze. Od jeseni, kada počne nova školska godina, Teslina bista krasiće park Univerziteta. Ovo je deseta Teslina bista koju je naša Fondacija darovala“, rekao je Nikola Lončar iz Tesline Naučne Fondacije iz Filаdelfije (SAD).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka