Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko zlata ima u ljudskom telu?

Verovali ili ne, u našim telima nalazi se mnoštvo plemenitih metala – zlato, srebro, platina i paladijum.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tako se u ljudskom telu može naći oko 0,2 miligrama zlata, a najveći deo toga nalazi se u krvi.

Sudeći po naučnom radu predstavljenom ranije ove godine, na 249. Nacionalnom sastanku i izlaganju Američkog hemijskog udruženja, i u ljudskom izmetu se može naći zlato i ostali retki plemeniti metali poput paladijuma i vanadijuma.

Međutim, naučnici još uvek nisu utvrdili način na koji bi ove dragocenosti mogle da se izdvoje. Ukoliko bi se došlo do načina i metoda koji bi omogućio izolovanje plemenitih metala iz novih izvora, to bi smanjilo crpljenje rudničkih izvora i upotrebu veštačkog đubriva, izrazito štetnog po okolinu.

Šta je najskuplje: zlato, kokain ili rog ugroženog nosoroga?

Vođa istraživanja Kejtllin Smit smatra da bismo na ovaj način smanjili upotrebu štetnih materija, što bi dovelo do obnavljanja prirodnih izvora, tako da bi obe strane bile na dobitku. 

Saznajte i: Da li tečni helijum ima supermoći? (VIDEO)

Iako činjenica o neuobičajenim izvorima plemenitih metala mnogima zvuči neverovatno, Smitova podseća da se metali nalaze svuda oko nas: od kozmetičkih preparata i proizvoda, preko šminke i šampona, hrane, tla, čak do odeće. Bez obzira na to odakle potiču, mnogi metali se ne koriste u fizičke, hemijske i biološke svrhe, već završavaju kao otpad. 

Pogledajte i: Kako su Rimljani iskopavali špansko zlato?

Upravo iz ovih razloga je tim naučnika na čelu s Kejtlin Smit pokrenuo projekat koji ima dvostruki cilj: maksimalno korišćenje svih izvora metala i zaštita životne sredina kroz smanjenu upotrebu veštačkih đubriva. 

Saznajte i: Kako je nastalo zlato?

Prema dosadašnjim podacima, naučnici su istakli da bi korišćenjem maksimalnog potencijala fekalija kao izvora plemenitih metala može da se zaradi oko 13 miliona dolara. Zvuči neverovatno, zar ne?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka